
Duodecimin Tampereen aluekoulutuspäällikkö, neurologi Marja-Liisa Sumelahden kiinnostuksen kohteita ovat päänsäryt ja MS-tauti. Kipinä Käypä hoito -suositustyöhön syntyi, kun hän kliinisessä työssään kohtasi tarpeita, joihin hoitosuositus voisi vastata.
Olet päivitetyn Migreeni-hoitosuositusryhmän puheenjohtaja. Miten ja millä tavoin sinun ja Duodecimin polut ovat kohdanneet?
Vuosien aikana olen perehtynyt MS-taudin ohella migreenin tutkimukseen ja hoitoon, jotka johtivat Käypä hoito -työryhmiin. Toimin äskettäin päivitetyn Migreeni-suositustyöryhmän puheenjohtajana.
Duodecim tutkitun suomenkielisen tiedon tuottajana oli arvokas jo opiskeluaikana. Terveysportti on edelleen tärkeimpiä tietolähteitäni!
Aluekoulutuspäällikön tehtävissä on ollut tilaisuus tutustua lisää Duodecimin monipuoliseen koulutus- ja opiskelijatoimintaan ja Lääkäripäiviin.
Mikä saa sinut käyttämään vapaa-aikaasi hoitosuositustyöhön? Montako työtuntia Migreeni-suosituksen päivitys on vienyt?
Motivaatio hoitosuositustyöhön syntyi, kun koulutustilaisuuksissa ja kliinisessä työssäni kohtasin tarpeita, joihin suositus voisi vastata. Käypä hoito -suositus pohjautuu sekä tutkittuun tietoon että työryhmän syvälliseen käytännön kokemukseen. Migreeni-suosituksen laatimiseen osallistui myös potilasasiantuntijaryhmä, joka arvioi hoitosuositusta potilaiden näkökulmasta.
On tärkeää koota monipuolinen, kansallinen asiantuntijaryhmä, jossa jaetaan näkemyksiä keskeisistä hoitoon liittyvistä tarpeista. Hoitosuositustyöhön ryhtyessä on varauduttava työtunteihin vapaa-ajalla. Työtunneista en pitänyt kirjaa, mutta aktiivisessa vaiheessa käytin viikoittain aikaa taustatyöhön, kokouksiin ja kirjoittamiseen.
Mitkä asiat koet merkitykselliseksi työssäsi?
Erilaisissa työryhmissä työskentelyn sekä uusien asioiden oppimisen ja niihin perehtymisen! Lisäksi potilaiden kohtaaminen, heidän tarpeidensa selvittäminen ja onnistuminen ongelmanratkaisussa palkitsevat. Työ on opettanut myös kärsivällisyyttä ja tavoitteiden suhteellistamista: elämässä on monimuotoisuutta, jonka hyväksyminen pitää uteliaana – ja nöyränä.
Mistä saat vastapainoa työlle?
Minulla on hyvä arki vapaa-ajalla, ja perhe on hyväksynyt vaihtelevan aikataulun ja tukenut työkiireissä. Tässä elämänvaiheessa ei ole lapsiperhekiireitä. Vapaa-ajalla voi mielialan mukaan rentoutua, liikkua puolison kanssa tavoitteellisesti, keskittyä musiikkiin, kielten opiskeluun tai kirjallisuutteen.
Tutustu MS-taudin ja Migreenin päivitettyihin Käypä hoito -suosituksiin.