Saako iäkäs potilaasi riittävästi ja riittävän monipuolista ravintoa?

Ravitsemustilan arvio on tärkeä osa kokonaisvaltaista terveydentilan arviota. Elimistön vanhenemismuutokset, kuten lihaskudoksen väheneminen, rasvan määrän suhteellinen kasvu, näläntunteen heikkeneminen ja mahalaukun tyhjenemisen hidastuminen, lisäävät ravitsemushäiriöiden kehittymisen riskiä.

Heikentynyt ravitsemustila (malnutritio) esiintyy iäkkäistä 5–10 %:lla, yli 80-vuotiaista 10–20 %:lla ja pysyvässä ympärivuorokautisessa hoidossa olevista 30–80 %:lla. Siihen viittaavat useimmiten tahaton laihtuminen, alhainen paino tai pieni BMI. Myös huonosti paranevat haavat, kroonisten sairauksien huono hoitotasapaino ja heikentynyt fyysinen toimintakyky voivat olla merkkejä heikentyneestä ravitsemustilasta. Ylipainoinenkin voi olla aliravittu.

Ravitsemushäiriöillä on runsaasti haitallisia seurauksia:

  • sairastavuus ja kuolleisuus lisääntyvät ja sairauksista toipuminen hidastuu
  • sairaalajaksot pitenevät, terveyspalveluiden kysyntä lisääntyy
  • lihaskato kiihtyy, lihasten toiminta ja voima heikkenevät, kaatumis- ja murtumariskit suurenevat.

Ravitsemushoidon tavoitteena on turvata riittävä energian, erityisesti proteiinin ja muiden ravintoaineiden saanti, ja ylläpitää hyvää ravitsemustilaa.

Lue lisää päivitetystä Lääkärin käsikirjan artikkelista Iäkkäiden ravitsemustilan arviointi.


Terveysportti-palvelu on maksullinen. Kysy lisätietoja organisaatiokäyttöön terveysportti(at)duodecim.fi.