
Professori Ari Leppäniemi jäi muutama kuukausi sitten pois pitkäaikaisesta päivätyöstään Meilahden sairaalassa. Siellä hän toimi päivystyskirurgian ja kirurgisen tehohoidon ylilääkärinä ja sairaalaan valmiuspäällikkönä. Eläkkeeksikin tätä voisi kutsua, mutta tätäkin juttua sovittaessa Ari oli lähdössä toiselle puolelle maapalloa, ensin Yhdysvaltoihin, sitten Kolumbiaan.
Ari on matkannut ympäri maailmaa koko uransa ajan, ja työ on liittynyt suureen osaan matkoja. Jo 80-luvulla hän toimi Punaisen Ristin sotakirurgina Kambodzhan ja Sudanin sisällissodissa, ja sittemmin mm. Pakistanissa. Traumakirurgin taidot tulivat käyttöön myös myöhemmissä humanitaarisissa katastrofeissa: Aasian tsunamin yhteydessä Ari johti Suomen lääkinnällistä tiimiä, samoin Malagan bussiturman evakuointeja. Tämä työ inhimillisen kärsimyksen näyttämöillä on antanut paljon, Ari sanoo.
Käytännön työn lisäksi Arilla on riittänyt aikaa myös laajalle ja aktiiviselle tutkimustyölle, ohjaamiselle, kirjoittamiselle, kouluttamiselle ja luennoimiselle. Tätäkin monessa maassa ja usealla kielellä. Hän on opastanut ja kouluttanut koko joukon päivystyskirurgeja Suomessa, mutta muuallakin. Myös koulutus- ja puhujamatkoilta Arilla on lämpimät muistot ja monia ystäviä eri puolilla maailmaa.
Onneksemme aikaa on jäänyt suomen kielellä kirjoittamiseen ja Kustannus Oy Duodecimin asiantuntijana toimimiseen: hän on toiminut pitkään päätoimittajana mm. Päivystyskirurgian oppaassa ja Kirurgian oppikirjassa, ja ollut mukana tekemässä muita oppikirjoja, Akuuttihoito-opasta, Lääkärin käsikirjaa ja Tehohoito-opasta.
Lukemattomien kokemusten ja kohtaamisten lisäksi Arille on kertynyt melkoinen määrä tunnustuksia työstä akuuttien kriisien keskellä.
”Oppikirjojen ja oppaiden tekeminen ja Duodecimin kanssa toimiminen on ollut antoisaa, sujuvaa ja hauskaa.”
Teksti: Hanna Pelttari
Kuvaaja: Jukka Rapo