Samalla tavalla kuin kesän juoksulenkillä auringonpaiste vaihtui muutamassa minuutissa ukkosmyrskyksi, lääkärikin kohtaa työssään myös ääri-ilmiöitä.
Juoksen tuttua mökkitietä ja kuuntelen lifestyle-podcastia. Podcastin olen valinnut enempää miettimättä lähinnä lenkkiseuraksi. Yhtäkkiä keskustelu kääntyy siihen, että vieras ja juontaja ruotivat kilpaa lääkärien heikkoa kykyä kohdata potilaan tunteita todeten, että lääkärit keskittyvät liikaa kliiniseen päätöksentekoon ja parantamiseen. Ensimmäinen reaktioni on jonkinlainen ärtymys: lääkärihän on kuitenkin lääketieteen asiantuntija ja häneltä odotetaankin kliinistä päätöksentekoa ja faktoja. Jään kuitenkin miettimään, kuinka paljon meidän lääkäreiden tulisi tarjota potilaillemme ymmärrystä ja emotionaalista tukea lääketieteellisten faktojen lisäksi.
Tiede tarjoaa melko yksiselitteistä faktaa siitä, että lääkärin hyvät vuorovaikutustaidot ovat yhteydessä potilaan parempaan hoitoon sitoutumiseen ja jopa hoidon tuloksiin. Potilas tulisi kohdata tasavertaisena, ystävällisesti ja kiireettömästi, kuullen ja ymmärtäen. Vaikka vaatimukset ovatkin korkealla uskaltaisin väittää, että yleensä tässä myös onnistumme – vähintäänkin kohtalaisesti, jopa hyvin!
Samalla tavalla kuin kesän juoksulenkillä auringonpaiste vaihtui muutamassa minuutissa ukkosmyrskyksi, lääkärikin kohtaa työssään myös ääri-ilmiöitä. Flunssapotilaan kuuleminen, ymmärtäminen ja emotionaalinen kohtaaminen voi tuntua helpolta, kun taas oman lapsen ikätoverin syöpädiagnoosin tekeminen voikin livahtaa valkoisen takin tuoman suojan läpi. Vastaavasti meillä jokaisella on erilainen kyky vastaanottaa potilaiden meihin kohdistamia kiitollisuuden, kiukun, surun tai jopa vihan tunteita.
Miten kohdata potilaiden tunteet, saati kohtaamisten synnyttämät omat tunteemme?
142-vuotiaan Lääkäriseura Duodecimin vuosipäivän symposiumissa uppoudutaan tänä vuonna lääkärin ja potilaan tunteisiin ja niiden kohtaamiseen sekä pohditaan, miten kaikkien tunteiden vuoristoradassa lääkäri voisi edelleen säilyttää työn ilon ja riemun. Teemaa lähestytään sekä aivo- ja käyttäytymistieteiden että kliinisen lääkärin työn näkökulmasta niin luentojen, kuvataiteen kuin musiikinkin keinoin.
Lääkärillä on varmasti merkittävä rooli lääketieteellisenä asiantuntijana. Mutta miten kohdata potilaiden tunteet, saati kohtaamisten synnyttämät omat tunteemme? Siihen en osaa vielä tarjota vastausta, mutta kutsun teidät kaikki kanssani vastauksia etsimään Lääkäriseura Duodecimin vuosipäiväsymposiumiin! Omaan hetkelliseen ärtymykseeni auttoi hikiliikunta sekä taivaalle ilmestynyt sateenkaari.
Lääkäriseuran 142. vuosipäivän symposiumi järjestetään 17.11.2023 Pikku-Finlandiassa Helsingissä. Tutustu ohjelmaan ja puhujiin tapahtumasivulla. Ilmoittautuminen aukeaa syyskuun loppupuolella.
Vastaa