Osallistu Duodecimin sanakilpailun toiseen vaiheeseen 1.10. mennessä!

Etsimme kilpailun toisessa vaiheessa käyttökelpoisia suomenkielisiä vastineita kahdelletoista erilaiselle lääketieteen termille. Osallistu kilpailuun lähettämällä sanaehdotuksesi verkkolomakkeella – kaikille sanoille ei tarvitse esittää vastinetta, yhdelläkin oivalluksella voit osallistua. Palkitsemme parhaat ehdotukset!

Lääketieteen sanastolautakunnan 40-vuotisjuhlan kunniaksi pyysimme keväällä ehdottamaan termejä, joilta puuttui suomenkielinen vastine tai joiden nykyinen vastine oli epätarkka tai ei jostakin syystä tuntunut parhaalta mahdolliselta viestittäessä vaikkapa potilaan ja omaisten kanssa.

Mukaan pääsi niin uudehkoja englanninkielisiä sitaattilainoja, kuten bodily distress disorder ja heart failure with preserved ejection fraction (HFpEF), kuin myös pitempään käytettyjä erikoislainoja eli suomen kieleen mukautettuja vierassanoja, kuten epigenetiikka ja organoidi.

Sanastolautakunta on valinnut sanakilpailun toiseen vaiheeseen termit, joille etsitään nyt nasevia ja osuvia suomenkielisiä vastineita. Lähetä sanaehdotuksesi verkkolomakkeella 1.10. mennessä!

Kilpailusanat

  1. Anankastia
    Persoonallisuushäiriön pakko-oireisuuteen (obsessiivis-kompulsiivisuuteen) liittyvät piirteet, ahdistuneisuushäiriö, joka ilmenee pakko-oireina.
  2. Bodily distress disorder
    Elimellisoireinen mielenterveyden häiriö, jossa pitkään kestävät tai uusiutuvat oireet (esim. lihas- ja nivelkipu, selkäkipu, päänsärky, uupumus, ruuansulatuselimistön toimintahäiriöt) aiheuttavat potilaalle ahdistusta ja huolta niin, että hän kiinnittää oireisiin kohtuuttomasti huomiota ja hakee aina uudelleen terveydenhuollon palveluita.
  3. Epigeneesi/Epigenetiikka
    Geeniaktiivisuuden säätely ilman geneettisten rakenteiden muutoksia / perinnöllisyystieteen osa, joka tutkii yksilökehityksessä vaikuttavia tekijöitä ja syysuhteita ja genomin epigeneettisiä muutoksia.
  4. Heart failure with preserved ejection fraction (HFpEF)
    Sydämen vajaatoiminta, kun pumppauskyky on säilynyt.
  5. Heart failure with reduced ejection fraction (HFrEF)
    Sydämen vajaatoiminta, kun pumppauskyky on heikentynyt.
  6. Kommensaali/Kommensaalinen
    (laaja merkitys) toista lajia hyödyttävässä, toiselle merkityksettömässä vuorovaikutussuhteessa elävä; (suppea merkitys) isäntäeliölle haittaa aiheuttamaton (esim. pieneliö).
  7. Neonatologi
    Vastasyntynyttä ja vastasyntyneen sairauksia käsittelevän lastentautiopin erityisalan lisäkoulutusohjelman suorittanut erikoislääkäri.
  8. Organoidi
    Elintä muistuttava soluryhmä esim. soluviljelmässä tai kasvaimessa.
  9. Sepsis
    Vaikea yleisinfektio, johon liittyy voimakas tulehdusreaktio ja henkeä uhkaavia elinten toimintahäiriöitä, erityisesti verenkierron, hengityksen tai tajunnan häiriöitä, ”verenmyrkytys”.
  10. Serooma
    Kudokseen syntynyt heraisen nesteen täyttämä ontelo.
  11. Single nucleotide polymorphism
    Yhden emäksen polymorfismi (lyhenne SNP, arkikielessä snippi), yhdessä nukleotidissa olevaan eroon perustuva (DNA:n) polymorfismi.
  12. Trabekulaarinen
    Ansaita (esim. kudosjuosteita) sisältävä.