Tavallisella röntgenkuvalla voi olla suuri vaikutus

Aamun pimeydessä ja viileydessä radiologian erikoislääkäri Petri Sipolaa lämmittää sisäinen palo kouluttamiseen – on hyvä hetki keskittyä verkko-oppimisen maailmaan. Hänet palkittiin Oppiportin 10-vuotisseminaarissa erinomaisesta asiantuntijuudesta sekä yhteistyöstä uusien koulutusratkaisujen kehittämisessä. Hän on ollut mukana kehittämässä röntgenkuvien tulkintaan keskittyvää verkkokurssimallia. Keuhkokuvien tulkinta 1 ja 2-verkkokursseissa painotetaan systemaattisen työskentelyn tärkeyttä, jonka avulla voidaan vähentää virheiden mahdollisuutta ja lisätä potilasturvallisuutta ja parantaa laatua.  

Kursseista saatu palaute on ollut loistavaa; tarvetta tällaiselle on. ”Tavallinen röntgenkuva on pieni ja halpa, mutta sillä voi olla suuri vaikutus potilaan elämään ja tulevaisuuteen.”, Petri sanoo. Hän on kouluttanut kuvien tulkintaa vuosia ja edelleen kokee iloa siitä, että voi jakaa osaamistaan muille. On tärkeää harjoitella riittävän haastavia, tyypillisiä tapauksia, jolloin silmä harjaantuu katsomaan kuvia systemaattisesti. Kuvien tulkinta vaikuttaa hoitoon ja valittujen hoitojen kautta ennusteeseen. 

”Potilastapaukset ovat koskettavia; jonkun ihmisen elämänkulku muuttuu ja ammattihaaveet kaatuvat siihen, että röntgenkuvasta ei ole löydetty muutoksia heti alussa. ”, hän kertoo. Työn alla ovatkin ylä- ja alaraajamurtumien tulkintaa käsittelevät kurssit, jotka julkaistaan Oppiportissa vielä tämän vuoden aikana.   

Teksti: Johanna Tulonen-Tapio, kuva: Markus Aspegren


Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on hyväksynyt Keuhkokuvien tulkinta 1 ja 2-verkkokoulutukset teoreettiseksi kurssimuotoiseksi koulutukseksi useille erikoisaloille ja säteilysuojelukoulutukseksi kaikille aloille (3+3 tuntia)