Hallitusneuvottelujen kaikkiin pöytiin lähetämme samat terveiset: tutkittu tieto on tulevaisuuksien teon ja viisaiden päätösten välttämätön edellytys. Duodecim tukee tutkijoiden työtä niin apurahoin kuin käytännön työvälineitä tarjoamalla.
Hallitusneuvottelut jatkuvat neljättä viikkoa. Mediassa kerrotaan tekeillä olevan hallituksen näyttävän oikeistolaisimmalta sitten 1930-luvun. Neuvotteluissa keskustellaan monessa pöydässä, joista veroja ja puolustusta mietitään kaikista perinteisimmissä kokoonpanoissa. Pöydät ovat jo kuulleet yli viittäsataa asiantuntijaa: eniten on kuultu toimitusjohtajia ja johtajia. Ministeriöiden asiantuntijat muodostavat yhteenlaskettuna vielä suuremman ryhmän.
Hallitusohjelma on perustuslain ja muun lainsäädännön ohella merkittävä ohjausdokumentti. Jos aikaisemmasta opittaisiin, nelivuotiseen ohjelmaan ei kirjattaisi sellaisia yksityiskohtia kuin oli esimerkiksi 20 000 asukkaan väestöpohja terveyskeskukselle. Hallitusohjelman yhteisistä kirjauksista on erittäin vaikea irrottautua, mutta paine puristaa ohjelmaan monenlaisia yksityiskohtia lienee taas suuri.
Tieteellisen seuran, Lääkäriseuran Duodecimin, perustehtäväksi on sanoitettu ”Tieteestä terveyttä”. Terveyteen vaikuttaa kaikki elinympäristössämme: yhteisö, talous, koti, työ, opiskelu, perhe, perimä ja sattuma ovat kaksisuuntaisesti vuorovaikutuksessa terveyteen. Strategiamme linjaa, että vahvistamme tutkitun tiedon käyttöä päätöksenteossa. Ilman lääketieteellistä tutkimusta ammattilaisilla ei ole pohjaa, jolle perustaa kliiniset päätöksensä.
Duodecim tukee tutkimusta ja tutkitun tiedon käyttöä
Vahvistaakseen päätöksenteon tutkimusperustaisuutta Duodecim tukee tutkijoiden työtä muun muassa apurahoin ja Tutkijaportaaliin koottujen käytännön työvälineiden avulla. Tutkitun tiedon käyttöön ottamiseksi Aikakauskirja Duodecim julkaisee kahdesti kuukaudessa huolella harkittuja tiivistelmiä ja katsauksia luettavaksi.
Pian kolme vuosikymmentä ammattilaisten työryhmissä on koostettu Käypä hoito -suosituksia, joiden kokonaismäärä on vakiintunut noin sataan. Terveysportti on ollut ammattilaisten tutkitun tiedon lähde jo parinkymmenen vuoden ajan, ja vuosittainen artikkeleiden avausten kokonaismäärä lasketaan miljoonissa. Oppiportin kautta oppikirjat ja verkkomateriaalit ovat ammattilaisten jatkuvan ammatillisen koulutuksen ja kehittymisen tukena koko maassa.
Tutkimusrahoituksen väheneminen on suora uhka Suomen terveydenhuollolle. Rahoituksen kasvattamista on edistetty niin kirjoituksin kuin Tutkijoiden ja kansanedustajien seuran Tutkaksen eduskunnassa järjestämässä tilaisuudessa. Tutkas edistää vuoropuhelua tutkijoiden ja kansanedustajien välillä.
Hyvistä tarkoituksista huolimatta myös toisiolaki on ainakin toistaiseksi sekä hidastavan tutkimuksen aloittamista, että lisäävän tutkijalle koituvia kustannuksia. Erityisen harmillista on rekisteritiedon käytön vaikeutuminen.
Toimialojen perustavanlaatuisesta erosta ei ole juurikaan puhuttu
Tutkittua tietoa on käytössä ja käytetty niukasti käynnistyneessä hallintouudistuksessa. Sen tavoite on ennen kaikkea leventää taloudellisia hartioita, suurentaa rahoittajajärjestäjän kokoa. Kunnianhimoisena tavoitteena on integroida toimintaa niin vertikaalisesti kuin horisontaalisestikin.
Horisontaalisen integraation vaikeasti ylitettävä – ja yllättävän vähän puhuttu – este on integroitavien toimialojen perustavanlaatuinen ero. Sosiaalihuolto perustuu säädöksiin, kun taas terveydenhuollon perusta on tieteellinen.
Tieteen, tutkimuksen ja tutkittuun tietoon perustuvien päätösten tulevaisuus terveydenhuollossa pitää turvata. Ne kun ovat tulevaisuuksien tekemisen välttämättömiä edellytyksiä.
Vastaa