
Numeron teemana on planetaarinen terveys. Teeman toimittajia ovat Jaana Laisi ja Mikaela Grotenfelt-Enegren, joista jälkimmäistä Kari Hevossaari jututtaa Duokkari ekstra -podcastissa.
Planetaarinen terveys (Planetary Health) tarkoittaa systeemistä tapaa tarkastella ihmisen ja muun luonnon välisiä yhteyksiä. Tarkastelutavassa korostuu ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin riippuvuus luonnonjärjestelmien tasapainosta, ja se edellyttää tieteidenvälisyyttä, kuten teeman pääkirjoituksessa todetaan.
Ensimmäinen katsausartikkeli käsittelee tarkemmin planetaarista terveyttä siltana ihmisen terveyden ja kestävyyden edistämisen välillä. Muut katsaukset käsittelevät ympäristöahdistusta ja -tunteita sekä luontoympäristöjen mahdollisuuksia terveyden edistämisessä.
Kuukauden kollegana on haastateltu terveyskeskuslääkärinä työskentelevää Janne Kaiunpäätä. Hän on toiminut aktiivisesti planetaarisen terveyden edistäjänä kliinisessä työssään ja yhteiskunnallisena vaikuttajana.
Painostigmasta migreenin täsmähoitoon
Teeman lisäksi numerossa on muutakin mielenkiintoista sisältöä. Lihavuusstigmaa käsittelevässä pääkirjoituksessa todetaan, että lihavuus voi häiritä potilaiden asianmukaista kohtelua terveydenhuollossa, jossa tutkimustenkin mukaan havaitaan negatiivisia asenteita lihavin potilaisiin.
Toisessa pääkirjoituksessa kuvataan, kuinka sote-järjestelmän muutosten myötä infektioiden torjunnan tehtävät säilyvät, vaikka päättäjät vaihtuvat.
Kolmannessa pääkirjoituksessa pohditaan, kuinka lapsipalveluiden kokonaisuutta hallitaan, kun siihen sisältyy sekä hyvinvointialueiden että kuntien palveluita.
Muut artikkelit käsittelevät itseään ranteeseen viiltänyttä potilasta, kouluterveydenhuollon vaikuttavuutta, aineenvaihduntasairautta lihasoireiden taustalla ja migreenin täsmähoitoa eri-ikäisillä.
Vinkistä vihiä -tapauksessa ratkotaan lapsen limakalvomuutoksen aiheuttajaa.
Jäsen, lue Duodecim-lehti numero 10/2023 »