Uusimmassa Duodecim-lehdessä mielenkiintoista sisältöä muun muassa lasten suun ja hampaiden vammoista

Duodecim-lehden kirurgian toimittaja Ville Sallinen haastaa Toimitukselta-tekstissään ChatGPT-tekoälyä ensin tekstin kirjoittamisessa ja lopulta elämän tarkoituksen selvittämisessä. Vastaus jälkimmäiseen tarjotaankin jo kirjoituksen otsikossa.

Tässä numerossa kirurgitoimittajan alaan kuuluu alkuperäistutkimus, jossa selvitettiin fyysisen suorituskyvyn merkitystä ruokatorvi- ja keuhkosyövän leikkaushoidossa. Suorituskyky ennustaa näiden potilaiden komplikaatio- ja kuolemanriskiä. Porrastesti on hyvä suorituskyvyn mittari ennen vaativia syöpäleikkauksia.

Leikkaushoitoa tarvitaan myös lasten pahanlaatuisista maksakasvaimista yleisimmän eli hepatoblastooman hoitoon esiliitännäishoidon jälkeen. Katsausartikkelista ilmenee, että hepatoblastooman kohdennettuja ja yksilöllisiä lääkehoitoja tutkitaan aktiivisesti.

Opiskelijajäsen, osallistu kirjoituskilpailuun!

Duodecim-seura myöntää vuosittain lääketieteen opiskelijoille Niilo-palkinnot, joiden tarkoituksena on edistää suomen kielen asemaa lääketieteellisessä kielenkäytössä. Palkinnot on nimetty lääketieteellisen suomen kielen uranuurtajan, seuran kunniajäsenen Niilo Pesosen mukana. Lue ohjeet ja osallistu kirjoituskilpailuun! Voittajakirjoitukset julkaistaan Duodecim-lehdessä.

Jokaisesta numerosta toimitus suosittelee ainakin yhtä artikkelia erityisesti lääketieteen opiskelijoille. Tällä kertaa valinta osui Näin hoidan -artikkeliin, joka käsittelee lasten suun ja hampaiden vammoja. Näistä suurin osa on lieviä, mutta vakavien vammojen tunnistaminen ja oikein ajoitettu hammaslääkärin tai suu- ja leukakirurgin jatkohoito parantavat ennustetta.

Vinkistä vihiä -tapauksessa pohditaan, minkä vuoksi opiskelijan rinnat aristivat.

Alzheimerin taudin amyloidivasta-aineet koetuksella

Pääkirjoituksessa, joka on julkaistu Verkossa ensin -artikkelina marraskuussa, pohditaan Alzheimerin taudin beeta-amyloidin vasta-aineilla tehtyjen kliinisten lääketutkimusten vaikeuksia. Neurologian erikoislääkärin uutisissa kuvataan, kuinka pian tämän jälkeen bittiavaruuteen ilmestyi valon tuiketta, kun uudentyyppisen vasta-aineen kliinisen tutkimuksen tulokset julkaistiin.

Toisessa pääkirjoituksessa ratkotaan normaalipaineisen hydrokefaluksen arvoitusta.

Katsausartikkeleissa käsitellään munuaisten vajaatoimintaa ja anemiaa, toiminnallista hypotalaamista amenorreaa sekä epävakaaseen persoonallisuuteen liittyvää psykologista kipua. Tapausselostuksessa kuvataan, kuinka keuhkoembolia voi olla keuhkoputkien kaikutähystyksen sattumalöydös.

Lue Duodecim-lehti numero 5/2023 »