
Numeron teemana on nuorisogynekologia, ja sen toimittivat Elina Holopainen ja Hanna Savolainen-Peltonen. Jälkimmäinen toteaa Toimitukselta-tekstissään:
”Halusimme koota teemanumeroon artikkeleita, jotka tarkastelevat murrosiän kehitystä ja kasvua monipuolisesti ja tukevat nuorten parissa toimivia ammattilaisia erikoisalasta riippumatta.”
Teeman sisältöön voit tutustua kuuntelemalla podcastin, jossa Kari Hevossaari keskustelee Hannan kanssa artikkelien aiheista.
Nuoruus painekattilassa
Nuoruus on aina ollut epävarmuuden ja kokeilujen aikaa. Oman identiteetin etsimiseen tarvitaan aikaa ja kasvurauhaa, toteavat Elina Holopainen ja Silja Kosola pääkirjoituksessaan.
Toisessa pääkirjoituksessa Pirkko Brusila pohtii erikulttuuristen nuorten intiimiyteen liittyviä seikkoja.
”Kysymällä nuoren omista näkemyksistä ja ajatuksista kulttuurisensitiivisesti, kunnioittavasti ja perustellen pääsee avaamaan keskustelun intiimeistäkin asioista – luottamuksen ilmapiirissä.”
Teeman katsausartikkelit käsittelevät tyttöjen normaalia ja poikkeavaa murrosiän kehitystä, tyttöjen murrosiän käynnistyshoitoa ja nuoren sukupuoliahdistuksen tutkimuksia ja hoitoa.
Näin tutkin -artikkelin aiheena on nuori gynekologin vastaanotolla. Näin hoidan -artikkelin luettuaan tietää, kuinka tytölle tulisi puhua hedelmällisyydestä.
Monisairas potilas ja leikkausriski
Monisairaalla potilaalla on vähintään kaksi samanaikaista terveysongelmaa ja usein merkittävä terveyspalveluiden tarve. Katsausartikkelissa kuvataan, kuinka tällaisen potilaan leikkaushoitoa harkittaessa apuna on moniammatillinen ja -erikoisalainen arviointi, jossa huomioidaan myös potilaan kognitio ja odotukset.
Ulla Ahlmén-Laiho jatkaa aiheen pohdintaa Miten puhua riskeistä leikkauspotilaiden kanssa? -kolumnissaan. Tämä on tärkeää, sillä potilas itsekin pystyy vaikuttamaan leikkausriskiinsä monin tavoin. Tupakoinnin lopettaminen on siihen voimallisin keino.
Jäsen, lue numero 4/2023 »