Tutkija, opiskelija ja väitöskirjatutkija – uusi Tutkijaportti-yhteisö mahdollistaa tieteen tekemistä edistävän keskustelun! Yhteisö avataan maaliskuussa 2023 pitkän odotuksen jälkeen palvelemaan suomalaista lääketieteen tutkimuskenttää.
Tavoitteena on madaltaa kynnystä väitöskirjan tekemiselle sekä avittaa mielekkään syväriprojektin löytämisessä. Myös tutkimustyötä rahoittavat säätiöt ovat mukana Tutkijaportti-yhteisössä keskustelemassa ja tekemässä toimintaansa läpinäkyväksi. Ohjaajien arvokas työ pääsee paremmin esiin, ja ohjaajat voivat löytää yhteisön avulla muun muassa verkostoja ja vertaistukea.
Tutkijaportti tarjoaa yhtä lailla apua ja eväitä lääketieteen väitöskirjaprojektia pohtivalle kuin lääketieteen lisensiaatin tutkintoa suorittavalle.
Opiskelijalle
Lääkiksessä ensimmäinen mahdollisuus harjoitella tutkimuksen tekemistä tulee opiskelijalle vastaan, kun ryhdytään tekemään syventävien opintojen tutkielmaa tai opinnäytetyötä eli syväreitä. Syväreitä tehdessä syvennetään ja sovelletaan oman alan teoreettista ja tutkimuksellista osaamista ohjaajan avulla.
Alussa monesti herää paljon kysymyksiä: mitä kaikkea tutkielman tekemiseen liittyy? Mistä aiheesta alan tehdä tutkielmaa? Kuka minua ohjaa? Olisiko minun mahdollista tehdä syvärit toisen tiedekunnan projektissa? Miten voin löytää erilaisia vaihtoehtoja syväreiden tekemiselle?
Väitöskirjaprojektiin ryhtyvälle tai sitä tekevälle
Toiset innostuvat tekemään väitöskirjaa jo perusopintojen aikana, ja toiset taas hakeutuvat väitöskirjatutkijaksi pari vuotta lisensiaatiksi valmistumisen jälkeen. Osa lääkäreistä löytää aikaa ja innostusta tutkimuksen tekemiselle vasta myöhemmin työuralla. Silloinkaan ei ole liian myöhäistä!
Tutkijaportti haluaa olla tukemassa myös näiden pohtijoiden päätöksentekoa muun muassa vastaamalla usein kysyttyihin kysymyksiin. Tutkijaportti-yhteisössä väitöskirja-aihetta etsivä voi esimerkiksi jättää halutessaan ilmoituksen kiinnostuksen kohteistaan. Hän voi myös pyytää vinkkejä, miten ja mistä löytää uusia kontakteja tieteen tekemiselle. Tutkimusryhmät puolestaan voivat tarjota yhteisössä omia avautuvia tutkimusmahdollisuuksiaan potentiaalisille tekijöille.
Tutkijaportti-yhteisön konehuoneesta – Syväreistä Tutkijaporttiin
Olin mukana rakentamassa Tutkijaportin edeltäjää, vuonna 2016 julkaistua Syväriporttia. On ollut ilo kehittää alustaa, joka tarjoaa opiskelijoille ja heidän ohjaajilleen apua ja tukea heidän matkallaan lääketieteen tutkimuksen moninaisessa maailmassa. Tätä ilosanomaa laajennettiin kesällä 2021. Sisältöä tuotettiin myös väitöskirjan tekemistä harkitseville ja sitä jo tekeville. Tässä vaiheessa mukaan tulivat myös tutkimuksen rahoittajat, eli apurahoja jakavat säätiöt.
Nyt, vuonna 2023, on tarkoitus törmäyttää nämä kaikki tahot yhteen. Tutkijaportti saa pian oman yhteisönsä, joka kokoaa kaikki lääketieteen tekemisen alkuvaiheessa olevat, ja heitä tukevat tahot yhteiselle foorumille. Kirjautumalla yhteisöön Duodecim-tunnuksillasi avaat oven uusille mahdollisuuksille!
Tutkijaportin taustalla on toiminut opiskelijoista, tiedekuntien opettajista ja muista aktiivisista henkilöistä koostuva työryhmä. Kiitos kaikille kuluneiden vuosien aikana mukana olleille aktiiveille. Teidän avullanne Tutkijaportti palvelee yhä paremmin lääketieteen tutkimuksen parissa työskenteleviä.
Pysy kuulolla ja seuraa kanaviamme – yhteisö avautuu pian!
Vastaa