
Duodecim-lehden numerossa 22 on peräti kolme pääkirjoitusta. Ensimmäisessä pohditaan, miten saavutetaan yhdeksän elinvuotta lisää. Toisessa kerrotaan, milloin depressiopotilaan masennuslääkkeen voi lopettaa. Kolmannessa puututaan sappirakon polyypin seuranta- ja hoitokäytäntöihin.
Onko suru sairaus?
Suomessa kuolee vuosittain noin 250 alle 20-vuotiasta. Näin todetaan lasten ja nuorten saattohoitoa käsittelevässä artikkelissa. Moniammatillisessa saattohoidossa ennakoiva hoitosuunnitelma ja surun työstämisessä tukeminen ovat tärkeitä.
Katsauksen mukaan oman lapsen tai puolison kuolema, läheisen itsemurha sekä läheisen tapaturmainen tai väkivaltainen kuolema näyttävät lisäävän riskiä sairastua pitkittyneeseen suruhäiriöön. Artikkelissa todetaan, että pitkittynyt suruhäiriö saa oman diagnoosikoodinsa lähivuosina Suomessa käyttöön otettavassa uudessa ICD-11-tautiluokituksessa.
Vanhuksen delirium – tunnistamisesta hyvään hoitoon
Opiskelijoille toimitus suosittelee tällä kertaa vanhuksen deliriumia käsittelevään katsausartikkeliin tutustumista. Deliriumin hoito perustuu lääkkeettömiin hoitokeinoihin sekä taustalla olevien altistavien ja laukaisevien tekijöiden tunnistamiseen.
Käytännönläheisissä Näin hoidan -artikkeleissa käsitellään aikuisen polvikipua sekä levodopan käyttöä Parkinsonin taudin hoidossa.
Hyponatremia päivystäjän päänsärkynä – Ratkaise myös vinkki!
Hyponatremia on tavallinen löydös päivystyspotilailla ja sen selvitteleminen voi aiheuttaa päänsärkyä päivystäjällekin, kuten katsausartikkelin otsikko toteaa. Tutkimusnäyttö hyponatremian hoidosta on laadultaan vähäistä, ja hoito-ohjeet perustuvat kansainvälisiin asiantuntijasuosituksiin.
Vinkistä vihiä -arvoituksena on tällä hetkellä rasituksen lamauttaman miehen tapaus. Mikä mahtoi olla oireiden syynä?
Jäsen, lue Duodecim-lehden numero 22!