
Tämän numeron teemana on päivystyskirurgia. Numeron sisällöstä saat hyvän kuvan kuuntelemalla Duokkari– ja Duokkari ekstra -podcastit! Jälkimmäisessä Kari Hevossaari haastattelee teeman toimittajista Ville Sallista. Toisena toimittajana on Panu Mentula.
Päivystyskirurgia on kirurgian ydintä
Teemassa keskitytään pehmytkudospäivystyskirurgiaan. Verisuoni- ja vatsaelinkirurgia käsittävät siitä valtaosan. Urologisia hätätilanteita on vain vähän, mutta ne ovat sitäkin kiireellisempiä. Akuutti vatsa on yksi yleisimmistä syistä kirurgiseen päivystykseen lähettämiseen ja ensiavussa toimivien lääkärien peruskauraa onkin arvioida, onko kyseessä ISO HÄTÄ vai viattomampi syy oireiden taustalla.
Ville Sallinen toteaa: ”Näin kesän kynnyksellä moni uraa aloitteleva kollega pääsee harjoittamaan taitojaan päivystäessä, ja teemanumeroa onkin rakennettu tätä tukemaan. Toivottavasti moni löytää sen kirurgian taianomaisen imun, jossa ajantaju hämärtyy ja väsymys ei vielä paina aamuauringon alkaessa kajastamaan.”
Oppilashuollosta tyytyväiseen satavuotiaaseen
Runsaan teeman lisäksi lehdessä on paljon muutakin kiintoisaa sisältöä.
Toimitukselta-tekstin on tällä kerralla laatinut Duodecim-lehdessä kahden päivän TET-harjoittelussa piipahtanut äidinkielenopettaja Jussi Ketonen. Hän pohtii ihmisten hyvinvointia yhteiskunnan turvallisuustekijänä ja opettajana näkee tärkeäksi riskiryhmässä olevien lasten oppilashuollollisen auttamisen ajoissa.
Vakiosisältöön kuuluvat erikoislääkärin uutiset ja In press -artikkelit. Jälkimmäisissä käsitellään suomalaisten tutkijoiden ulkomaisissa lehdissä julkaisemia korkeatasoisia artikkeleita. Nämä pyritään julkaisemaan Verkossa ensin -artikkeleina mahdollisimman pian kansainvälisen julkaisun jälkeen.
Pääkirjoituksissa käsitellään päivittyneitä paksusuolisyövän kansallisia hoitosuosituksia ja huippuyksikköä, joka tutkii solumekaniikkaa biologisten esteiden toiminnassa ja vauriossa.
Katsausartikkelissa käsitellään neuropsykologisia tehtäväsarjoja Alzheimerin taudin prekliinisen vaiheen hienoisen kognitiivisen heikentymisen havaitsemisessa.
Kolumnissaan Duodecim-lehden toimittaja Lauri Saarela muistelee 103-vuotiaaksi elänyttä isotätiään. Duodecim-lehden lääketieteellisessä toimituksessa pohdimme ajoittain pitkän iän salaisuutta. Isotädin vastaus oli: ”Minä olen kai ollut aika sopeutuvainen.”