
Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry on valinnut Ravitsemusteoksi 2021 Kustannus Oy Duodecimin pitkäaikaisen julkaisuvastuun Ravitsemustiede-kirjasta. Valinta julkistettiin Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä 8.11.
Ravitsemustiede-kirja on ensimmäinen suomenkielinen, yliopistotasoinen ravitsemustieteen oppikirja. Teos on vuosien myötä osoittautunut tarpeelliseksi ravitsemustieteen oppimateriaaliksi monessa oppilaitoksessa. Kirjaa käyttävät tietolähteenä myös työelämässä toimivat ammattilaiset. Kirja ilmestyi ensimmäisen kerran jo vuonna 1993 nimellä Kliininen ravitsemus. Vuodesta 1999 kirjan nimi on ollut Ravitsemustiede ja sen pitkälti uudistettu 8. päivitysversio ilmestyi keväällä 2021.
Kirjan sisällön ovat tuottaneet ravitsemustieteilijät, mutta sen pitkäjänteisen julkaisuvastuun on kantanut Kustannus Duodecim. Ravitsemusterapeuttien yhdistys pitää suomenkielisen ravitsemustieteen oppikirjan julkaisemista ja sen jo lähes 30 vuotta kestänyttä päivitysvastuuta erinomaisena Ravitsemustekona.
“Kustannus Oy Duodecim on ylpeä ja kiitollinen saadessaan tämän tunnustuksen. Ansio kuuluu kirjan toimittajille ja kirjoittajille, jotka vuosien saatossa ovat Ravitsemustiede-teoksen tekemiseen ja päivittämiseen osallistuneet. Tämä moniammatillinen ryhmä on koostanut haastavasta aiheesta luotettavan, parhaaseen tutkimusnäyttöön perustuvan oppikirjan alan opiskelijoiden ja ammattilaisten käyttöön”, sanoo Kustannus Oy Duodecimin toimitusjohtaja Pekka Mustonen.
Ravitsemusteko valitaan vuosittain
Ravitsemusterapeuttien yhdistys valitsee vuosittain Ravitsemusteon, jolla nostetaan esille teko tai työ, jolla merkittävästi edistetään tai on edistetty hyvää ravitsemusta, ravitsemushoitoa tai ravitsemusasiantuntijoiden tunnettuutta. Yhdistyksen hallitus tekee valinnan jäseniltä tulleiden ehdotusten perusteella.
Ravitsemustiede-kirjan uudistettu, 8. painos tarjoaa perustiedot ravitsemustieteestä ja kliinisestä ravitsemuksesta. Kirjassa esitellään uusin tieto sairauksien ehkäisystä ja hoidosta ravitsemuksen keinoin sekä tarkastellaan ravitsemusta elinkaaren eri vaiheissa ja luodaan katsaus kansanravitsemuksen kehitykseen ja nykyravitsemukseen Suomessa. Ravitsemustiede on tarkoitettu ensisijaisesti lääketieteen ja ravitsemustieteen opiskelijoille, lääkäreille, ravitsemusasiantuntijoille ja terveydenhuoltohenkilöstölle. Myös muut ravitsemuksesta kiinnostuneet saavat siitä arvokasta tietoa.
Tutustu kirjaan verkkokaupassamme:
Ravitsemustiede
Marja Mutanen, Harri Niinikoski, Ursula Schwab, Matti Uusitupa (toim.)
Kustannus Oy Duodecim
8. uudistettu painos, 2021, 640 sivua, sidottu
ISBN 9789516567986
Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry (RTY) on monialainen järjestö, joka kokoaa yliopistokoulutetut ravitsemusasiantuntijat. Yhdistyksen jäsenillä on ylempi yliopistotutkinto: terveystieteiden (TtM), elintarviketieteiden (ETM), maatalous- ja metsätieteiden (MMM) tai terveydenhuollon (THM) maisterin, lisensiaatin tai tohtorin tutkinto ravitsemustiede pääaineena.
Yhdistyksen jäsenmäärä on runsaat 800. Valtaosa jäsenistä on suuntautunut opinnoissaan kliiniseen ravitsemukseen: heillä on Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) myöntämä laillistetun ravitsemusterapeutin pätevyys.