
Suosittu Vinkistä vihiä -palsta kaipaa uusia arvoituksia. Tiedätkö sopivan visaisan potilatapauksen, lähetä se kollegoiden ratkaistavaksi!
Duodecim-lehden luetuinta sisältöä ovat Vinkistä vihiä -artikkelit. Tämänkertaisen vinkin puoleen vetää vastustamattomasti jo sen otsikko. Mistä johtuivat opiskelijoiden oudot iho- ja jalkaoireet?
Oletko hoitanut potilasta, jonka ongelman ratkominen tarjoaisi oivaltamisen iloa kollegoille Vinkistä vihiä -kirjoituksena? Aiheen ei tarvitse olla suuri harvinaisuus, sillä parhaiden vinkkien taustalta löytyy usein tavallinen tauti.
Lue kirjoitusohjeet ja lähetä Vinkistä vihiä -käsikirjoituksesi toimittaja Lauri Saarelalle (lauri.saarela@duodecim.fi)!
Ihokasvaimista digiloikkaan ja hammasperäiseen poskiontelotulehdukseen
Vinkkien lisäksi suosittelemme lääketieteen opiskelijoille runsaan kuvamateriaalin ryydittämää artikkelia aikuisten yleisimmistä ei-melanosyyttiperäisistä ihokasvaimista.
Näin hoidan -artikkeli tarkastelee tilannetta, jossa trombosyyttejä on joko liikaa tai liian vähän. Näin tutkin -artikkelissa puolestaan annetaan suuntaviivat monivammapotilaan tietokonetomografiakuvaukseen.
Pääkirjoituksessa pohditaan, miten sujui pandemian pakottama digiloikka terveydenhuollossa. Lääkärikunnan pitäisi päästä vaikuttamaan hallittuun ja potilasturvalliseen digitalisaatioon ja etäpalvelujen kehitykseen. Digitalisaation kipupisteeksi mainitaan ihmisen ja teknologian rajapinta.
Toisessa pääkirjoituksessa puolestaan esitetään, että stressiulkusprofylaksi annettaisiin vain valikoiduille tehohoitopotilaille. PPI-lääkkeiden käyttöön nimittäin saattaa liittyä muun muassa infektiokomplikaatioita.
Hammasperäiseen poskiontelotulehdukseen perehdytään katsausartikkelissa. Hammasperäinen syy saattaa olla taustalla 15 %:ssa poskiontelotulehduksista, erityisryhmien osalta jopa 40 %:ssa.
Huippu-urheilijoiden infektioita ja lääkkeiden vaikutuksia uneen ja sykevälivaihteluun
Tokion olympialaisten lähestyessä lienee syytä perehtyä huippu-urheilijoiden hengitystieinfektioihin ja niiden haittoihin. Suomalaista tutkimusta infektioiden virusetiologiasta on julkaistu viimeksi lumilajien urheilijoista.
Älylaitteen ilmoittama ”huono palautuminen” tai ”huonolaatuinen uni” voi olla syynä potilaan toiveeseen saada unitutkimuslähete. Uniongelmia pohdittaessa on tärkeää tietää, minkälaisia vaikutuksia lääkkeillä voi olla unen rakenteeseen ja sykevälivaihteluun.
Toimivatko fibroosilaskurit? Mikä on amusia?
Alkuperäistutkimuksessa selvitettiin, kuinka Käypä hoito -suosituksen fibroosilaskurit toimivat lihavien rasvamaksatautipotilaiden edenneen fibroosin selvittelyssä. Tutkimuksen perusteella suosituksen algoritmeistä on hyötyä.
Musiikin havaitsemisen ja tuottamisen häiriö (amusia) ei ole tavanomaisessa kliinisessä työssä arvioitu oire. Katsausartikkelin mukaan sitä kuitenkin esiintyy jopa puolella akuutin aivoverenkiertohäiriön sairastaneista potilaista. Laulaminen vaikuttaa lupaavalta amusian kuntoutusmuodolta.