Uutuuskirjamme tarjoaa apua syövän aiheuttamaan mielen kriisiin 

Kustannus Oy Duodecimin julkaisema Syövän varjosta mielen toipumiseen on itsehoito-opas, jonka harjoitteet kuljettavat kohti psyykkistä tasapainoa vakavan sairastumisen keskellä. 

Syöpään sairastuminen koskettaa vuosittain yhä useampaa suomalaista. Sairauden hoito on huippuluokkaa, mutta liian harva saa tarvitsemaansa henkistä tukea.  

Psykologi Karri Budden, psykologi Anne Haikolan, psykologi Eero-Matti Gummeruksen, psykologi Ville Ritolan, neuropsykologi Johanna Stenbergin ja FT, psykologi, kouluttajapsykoterapeutti Jan-Henry Stenbergin kirjoittama Syövän varjosta mielen toipumiseen -kirja tarjoaa konkreettisia välineitä vakavan sairauden aiheuttaman psyykkisen kriisin käsittelyyn. Teos on suunnattu syöpään sairastuneille, heidän läheisilleen ja ammattilaisille, jotka työskentelevät sairastuneiden parissa. 

Kirja on syntynyt yhteistyössä Helsingin yliopistollisen sairaalan kanssa, ja se sisältää osittain samoja teemoja kuin Helsingin yliopistollisen sairaalan tuottama Syöpään sairastuneen nettiterapia.  

Vakava sairaus ravistelee mieltä 

”Syöpädiagnoosi on usein kokemus elämän rajallisuudesta. Se käynnistää prosessin, joka jokaisen sairastuneen on tavalla tai toisella käytävä läpi, halusipa tai ei”, Jan-Henry Stenberg kertoo.  

Usein ajatellaan, että sairastumisen käsittely etenee selkeästi vaiheittain sokkireaktiosta voimakkaisiin tunnereaktioihin ja siitä asian tiedollisen käsittelyn kautta sopeutumiseen. Tosiasiassa mielen reaktiot sairastumiskriisissä ovat yksilöllisiä ja erilaiset tunteet, ajatukset ja reaktiot vaihtelevat ja voivat toistua eri aikoina.  

”Tavallisesti ihminen menee ensin hälytystilaan, jolloin keho ja mieli virittyvät äärimmilleen.  Jos tunteita ei käsittele, seurauksena voi olla jatkuva ylivirittyneisyys tai toisaalta lamaantuminen”, Stenberg kuvaa. 

Sairastumiseen liittyvä kriisi koskettaa koko elämää. Ihmissuhteet, työelämä ja taloudellinen turvallisuus näyttäytyvät uudessa valossa. Tunteet aaltoilevat ja voivat tuntua fyysisinä oireina. Pelko, suru ja viha ovat luonnollisia reaktioita tilanteessa, jossa on siedettävä ennenkokematonta epävarmuutta.  

Kirja kutsuu työskentelyyn itsen kanssa 

Teos ei tarjoa valmiita vastauksia, vaan toimii lukijalleen matkakumppanina. Jokainen luku sisältää konkreettisia harjoituksia ja pohdintatehtäviä, joiden avulla voi työstää sairastumisen herättämiä ajatuksia ja tunteita. Toivoa ja samaistumispintaa lukijalle tuovat esimerkkihenkilöiden sopeutumistarinat.   

”Kirja antaa keinoja kohdata asiat, joita kaikkein mieluiten väistäisimme. Kun tunteet saavat nimen ja sanat, ne menettävät osan vallastaan. Vaikeiden ajatusten välttely ei tuo turvaa – niiden käsittely tuo”, Stenberg painottaa. 

Työskentely tapahtuu hyväksyvän läsnäolon ja itsemyötätunnon kehittämisen kautta. Rakentava suhtautuminen huoliin ja ajatuksiin vie kohti mielen tasapainoa ja luo uudenlaista ymmärrystä omasta tilanteesta ja itsestä.  

”Harjoittelun kautta omaa sopeutumiskykyä on mahdollista kasvattaa. Ihminen voi olla toimija hankalasta tilanteesta huolimatta.” 

Teoksen lähestymistapa pohjautuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan sekä hyväksymis- ja omistautumisterapiaan. Kirjan avulla lukija voi kehittää mielen taitoja, joita tarvitaan vakavan sairastumisen hetkellä – ja joista on hyötyä myös myöhemmissä elämän kriiseissä. Tutustu kirjaan verkkokaupassamme.