Kolme nostoa uusimmasta Duodecim-lehdestä – tutustu päätoimittajan tärppeihin

Päätoimittaja Jaana Suvisaari nostaa esiin kolme mielenkiintoista artikkelia Duodecim-lehden numerosta 12/2025. Tutustu Jaanan tärppeihin!

1. Ketkä päätyvät suuriannoksiseen bentsodiatsepiinien käyttöön?
Hanna Särkilä, Heidi Taipale ja Solja Niemelä

Pääkirjoituksen kirjoittajat ovat tehneet ansiokasta tutkimusta pitkäaikaiseen, suuriannoksiseen bentsodiatsepiinien käytön riskeistä. Viiden vuoden seurannassa pitkäaikaiseen, suuriannoksiseen käyttöön päätyi 7 prosenttia niistä, joille bentsodiatsepiinihoito oli aloitettu. Yleisiä taustatekijöitä olivat sosiaalinen huono-osaisuus, hoitamatta jäänyt ahdistuneisuushäiriö ja bentsodiatsepiinien päihdehakuinen käyttö. Pääkirjoitus tiivistää hyvin, mitkä ovat näissä tilanteissa hoidon keskeisiä elementtejä, ja korostaa päihdelääketieteellisen osaamisen tärkeyttä vaikeimpien iatrogeenisten PKV-lääkeriippuvuuksien hoidossa.

2. Ilokaasumyrkytys
Tuomas Lilius, Henri Hokkanen ja Emil Ylikallio

Ilokaasun lisääntynyt päihdekäyttö voi johtaa vakaviin komplikaatioihin. Akuutteina haittoina voi esiintyä hypoksiaa, nielun ja kurkunpään paleltumia ja laryngospasmia sekä raajojen paleltumia. Pitkäaikaiskäytön komplikaatiot liittyvät ilokaasun aiheuttamaan toiminnalliseen B12-vitamiinin puutokseen ja sen aiheuttamaan myeloneuropatiaan. Myös tromboembolisia komplikaatioita voi esiintyä. Euroopassa ilokaasun saatavuutta on rajoitettu lainsäädännöllä. Vastaavia toimia tarvitaan Suomessakin. Lisäksi tarvitaan viestintää ilokaasun päihdekäytön riskeistä.

3. Aleksandriittilaser karvanpoistossa lääketieteellisissä käyttöaiheissa
Kristina Viiklepp, Henriikka Ylipoussu ja Niina Hieta

On ilo lukea hyvin kirjoitettuja artikkeleita aiheista, joista ei itse tiedä etukäteen mitään! Tässä mainiossa Näin hoidan -artikkelissa havainnollistetaan, miten aleksandriittilaserhoito toteutetaan. Menetelmä saa nimensä aleksandriitti-jalokivestä, joka toimii laitteessa laserenergian väliaineena. Lasersäteily kohdentuu karvatupen melaniiniin, jolloin muodostuu lämpöä ja karvatuppi tuhoutuu.

Oli kiinnostavaa lukea, millaisia seikkoja hoitoa suunniteltaessa  joudutaan miettimään – esimerkiksi ihotyyppiä ja karvoituksen väriä. Kirjoittajat toteavat, että karvanpoistolla on merkitystä monien pitkäaikaisten ihosairauksien hoidossa, ja se kuuluu myös transnaisten sukupuolen korjaushoitoon.


Jäsen, lue uusin Duodecim-lehti! Voit tutustua numeron sisältöön myös podcastina.