Päivitetty Käypä hoito -suositus ohjaa pois tarpeettomista välttämisruokavalioista

Lasten lieväoireisten ruoka-allergioiden ennuste on erittäin hyvä. Laajojen allergiaselvitysten sijaan lapselle voidaan usein suositella lieviä oireita aiheuttaneen ruoka-aineen asteittaista käyttöönottoa.

Päivitetty hoitosuositus tarjoaa tuoreinta näyttöön perustuvaa tietoa hoitoratkaisujen tueksi ja vastaa tavallisimpiin ruoka-allergioita koskeviin kysymyksiin. Suositus ottaa kantaa etenkin allergiatestauksen tarkkaan kohdentamiseen.

Tutkimusnäyttö viittaa siihen, että suuri osa nykyisistä välttämisruokavalioista on tarpeettomia. Käypä hoito -suositus ohjeistaa neuvoloita arvioimaan välttämisruokavalion tarpeellisuutta ennen koulun aloitusta ja opastamaan tarvittaessa ruoka-aineen kokeiluun kotona nykytilanteen selvittämiseksi.

Hoitosuosituksen mukaan IgE-vasta-ainemäärityksiä tulisi tehdä vain, jos lapsella on ollut välittömiä allergiaoireita, kuten nokkosihottumaa, kutinaa tai hengitystieoireita.

Lievissä oireissa testit eivät ole tarpeen, vaan ruoka-aineen käytön voi aloittaa asteittain. Koska väärien positiivisten tutkimustulosten osuus on suuri, liiallinen testaus voi johtaa tarpeettomiin välttämisruokavalioihin, jatkotutkimuksiin ja turhaan huoleen.

Siedätyshoito edellyttää pitkäaikaista sitoutumista

Jos oireita aiheuttava ruoka-aine on keskeinen osa ruokavaliota ja rajoitteet uhkaavat lapsen ravitsemustilaa,tulee lapsi ohjata erikoissairaanhoitoon diagnoosin varmistamiseksi.

Keskivaikean ja vaikean ruoka-allergian hoidossa siedätyshoito on tehokas hoitomenetelmä. Tällä hetkellä se on saatavilla maito-, kananmuna, ja pähkinäallergioiden hoitoon. Siedätyshoito edellyttää kuitenkin lapselta ja perheeltä pitkäaikaista sitoutumista, mikä tulisi huomioida hoitoa harkitessa.

Tutustu päivitettyyn lasten ruoka-allergioiden Käypä hoito -suositukseen!