
Päätoimittaja Jaana Suvisaari nostaa esiin kolme mielenkiintoista artikkelia Duodecim-lehden numerosta 10/2025. Tutustu Jaanan tärppeihin!
1. Ilmastonmuutos ja sen terveysulottuvuudet
Petteri Taalas, pääkirjoitus
Tulevaisuuden ennustaminen on yleensä vaikeaa ja epävarmaa. Ilmastonmuutoksen etenemisen ennustaminen on kuitenkin mahdollista. Suomalaisen huippuasiantuntijan pääkirjoitus valottaa nykytilannetta ja tarjoaa näkymiä tulevaan. Ilmastonmuutos vaikuttaa myös lääkärintyöhön jo nyt ja tulevaisuudessa enenevästi. Infektiosairauksien tiedot on syytä päivittää trooppisten tautien esiintymisalueiden laajetessa, mutta terveysvaikutuksia on myös lisääntyvillä helleaalloilla ja myrskyillä. Emme saa unohtaa, että jokainen meistä voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen – vaikka vain oman hiekanjyvän verran.
2. Uusien nikotiinituotteiden haitallisuuden arviointi ja Opioidivieroituksen ja nikotiinimyrkytyksen yhteiset oireet
Kristiina Patja, katsaus ja Hannu Lauerma ja Jukka Voutilainen, tapausselostus
Tämänkertaisessa lehdessä on sekä katsaus uusien nikotiinituotteiden haitallisuuden arvioinnista että tapausselostus nikotiinipussien aiheuttamien oireiden sekoittumisesta opioidivieroitusoireisiin. Kristiina Patjan katsaus valaisee haitallisuuden arviointia sähkötupakan eli sähköisen nikotiiniannostelijan osalta. Sähkötupakan kohdalla vaaroja ja haittoja aiheuttaa nikotiinin lisäksi sähköisten annostelulaitteiden turvallisuuspuutteet ja makuaineet. Haitattomastakin kemikaalista voi tulla haitallinen lämmitettynä yhdessä muiden aineiden kanssa, eikä kattavaa tietoa haitoista vielä ole. Nikotiinipusseissa nikotiinipitoisuudet voivat olla huomattavan suuria. Tapausselostus valaisee, millaisia ongelmia niiden käyttöön voi liittyä.
3. Tunne-elämän epävakauden merkitys masennuksessa
John Söderholm, katsaus
Suosittelen artikkelia lämpimästi kaikille lääkäreille, jotka hoitavat masennuspotilaita. Masennuksen hoidossa on tärkeää aina pohtia, voiko taustalla olla kaksisuuntainen mielialahäiriö. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että potilaalta on syytä kysyä, onko hänellä aiemmin esiintynyt selvästi kohonneen tai ärtyneen mielialan jaksoja, ja millaisia muita oireita niihin on liittynyt.
Epävakaan persoonallisuuden piirteiden arvioinnissa voidaan haastattelun lisäksi hyödyntää erilaisia kyselylomakkeita. Epävakaan persoonallisuuden piirteet ovat yhteydessä itsetuhoisiin ajatuksiin ja tekoihin masennuksen yhteydessä, ja epävakaa persoonallisuus pidentää toipumisaikaa masennuksesta.
Jäsen, lue uusin Duodecim-lehti! Voit tutustua numeron sisältöön myös podcastina.
