
Päätoimittaja Jaana Suvisaari nostaa esiin kolme mielenkiintoista artikkelia Duodecim-lehden numerosta 8/2025. Tutustu Jaanan tärppeihin!
1. Nuorten mielenterveysoireet ovat lisääntyneet
Nuorten mielenterveys on heikentynyt 2020-luvulla. Pääkirjoituksessa todetaan, että oireilu sekä terveydenhuollon käynnit ja diagnoosit ovat lisääntyneet. Artikkelissa kootaan yhteen ilmiölle esitetyt selitykset – mutta muistutetaan, että varmoja vastauksia ei vielä ole. Parhaillaan kerätään uutta Kouluterveyskyselyn aineistoa, ja toivomme sen tuovan viitteitä paremmasta. Sitä odotellessa on tärkeää varmistaa hoitoa tarvitsevien nuorten palvelut, mutta ennen kaikkea heidän oma äänensä on saatava kuuluviin. Nuoret on otettava mukaan kehittämään heille sopivia ja toimivia ratkaisuja.
Lue artikkeli »
2. Amfetamiinipsykoosi – riskitekijät, ennuste ja hoitolinjaukset
Katsausartikkeli amfetamiinipsykoosista tarjoaa ohjeet akuutin psykoosin hoitoon ja painottaa jatkohoitoon sitoutumisen merkitystä. Akuuttivaiheessa ensisijainen tehtävä on arvioida potilaan somaattinen tila ja tunnistaa sekä hoitaa henkeä uhkaavat tilanteet, kuten amfetamiinimyrkytys ja delirium. Kiihtyneen tai aggressiivisen potilaan hoidossa saatetaan tarvita runsaampaa lääkehoitoa. Amfetamiinipsykoosit uusiutuvat herkästi, jos käyttö jatkuu, ja ne lisäävät riskiä sairastua myöhemmin skitsofreniaan. Psykoosirelapsien ehkäisyyn tulisi panostaa osana psykiatrista hoitoa samalla tavoin kuin muidenkin psykoosien kohdalla.
Lue artikkeli »
3. Muutokset sisäilmaan liittyvissä ongelmissa, oireissa, käsityksissä ja uutisoinnissa vuosien 2018 ja 2022 välillä
Tämä alkuperäistutkimus tuo mieleen Eino Leinon säkeet: ”Se murhe, mi eilen mun murtaa oli, suli hymyks, kun tänään suurempi tuli.”
Ennen koronapandemiaa sisäilma aiheutti laajaa huolta, ja sen vähentämiseksi käynnistettiin Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma. Alkuperäistutkimus kuvaa ansiokkaasti tilanteen kehitystä: lähes kaikilla mittareilla suunta on ollut myönteinen. Erityisesti ihmisten kokema huoli ja median negatiivinen uutisointi ovat vähentyneet. Tulokset kertovat myös siitä, että kunnat ovat aidosti panostaneet rakennuskantansa sisäilman parantamiseen. Hyvistä tuloksista pitää kiittää kaikkia aktiivisia toimijoita, ei pelkästään huolipuheen siirtymistä uusiin ongelmiin.
Lue artikkeli »
Jäsen, lue uusin Duodecim-lehti! Voit tutustua numeron sisältöön myös podcastina.
