
Päätoimittaja Jaana Suvisaari nostaa esiin kolme mielenkiintoista artikkelia Duodecim-lehden numerosta 7/2025. Tutustu Jaanan tärppeihin!
1. Kroonisen haimatulehduksen seurantaan pitää panostaa
Mikael Parhiala ja Johanna Laukkarinen
Suomalaisuuteen on syvään juurtunut kilpailuasetelma Ruotsin kanssa. Pääkirjoitus nostaa esiin potilasryhmän, jonka asiat ovat Ruotsissa paremmin kuin meillä: siellä on laadittu kansallinen suositus kroonisen haimatulehduksen hoidosta. Tautiin liittyy usein vajaaravitsemusta, kroonisia kipuja ja haiman vajaatoiminta. Potilaat tarvitsisivat moniammatillista hoitoa, johon kuuluu myös päihdeongelmien hoito alkoholin käytön jatkuessa sekä tuki tupakoinnin lopettamiseen. Suomessa olisi syytä kiriä Ruotsin rinnalle.
Lue artikkeli »
2. Epävakaan talous- ja työmarkkinatilanteen terveysvaikutukset
Marianna Virtanen, Mika Kivimäki ja Jussi Vahtera
Taloudellinen epävarmuus on lisääntynyt, ja uutiset YT-neuvotteluista ovat lähes päivittäisiä. Katsauksessa arvostetut suomalaistutkijat tarkastelevat epävakaan talous- ja työmarkkinatilanteen vaikutuksia terveyteen. Työ tuo toimeentulon lisäksi myös hyvinvointia: sosiaalisia suhteita ja aseman yhteisössä. Ei olekaan yllättävää, että työn menetys ja työttömyys heikentävät terveyttä. Henkilöstövähennykset vaikuttavat kuitenkin myös niihin, jotka säilyttävät työpaikkansa. YT-prosessi voi horjuttaa työntekijän ja työnantajan välistä psykologista sopimusta, jonka ytimessä ovat luottamus ja lojaalius. Katsaus tarjoaa tärkeää tietoa kaikille, joita säästötoimet ja organisaatiomuutokset koskettavat.
Lue artikkeli »
3. Ihmeellinen ihra: energiavarannosta monimuotoiseksi aineenvaihdunnan säätelijäksi
Elina Ikonen
Numeron 7 teema on rasvakudos. Väestön lihomista koskeva keskustelu voi ohjata ajattelemaan, että rasvakudos on ihmiselle hyödytön riesa. Pääkirjoitus muistuttaa, että rasvakudos on elimistön laajin endokriininen kudos, jolla on keskeinen merkitys normaalissa aineenvaihdunnassa. Rasvakudoksen erittämät signaalimolekyylit kontrolloivat energiankulutusta, ruokahalua, insuliiniherkkyyttä sekä kudosten tulehdus- ja korjausmekanismeja. Erilaisia rasvakudostyyppejä tunnetaan, mutta paljon riittää vielä tutkittavaa. Tämän luettuasi toivottavasti jatkat teemanumeron parissa. Pääset tutustumaan muun muassa ruskeaan rasvaan, lihavuuden terveyshaittojen taustamekanismeihin sekä rasvakudokseen kohdistuviin plastiikkakirurgisiin toimenpiteisiin.
Lue artikkeli »
Jäsen, lue uusin Duodecim-lehti! Voit tutustua numeron sisältöön myös podcastina.
