
Turkulainen Kaija Aho Eerola on Lääketieteen sanastolautakunnan tuore puheenjohtaja. Kaija on psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti ja psykoanalyytikko, jolle suomen kielen kehittyminen on sydämenasia.
Miten ja millä tavoin sinun ja Duodecimin polut ovat aiemmin kohdanneet?
Olen tutustunut Duodecimiin tietysti jo opiskeluaikana Duodecim-lehden ja tapahtumien kautta. Panin jo varhain merkille, että lehti viljelee hyvää suomen kieltä, ja aloin käyttää sen kieltä ohjenuoranani, kun kirjoitin jotakin lääketieteellistä.
Olen ollut aina hyvin kiinnostunut kielestä, erityisesti äidinkielestä. Sanojen kääntely, vääntely ja kielipohdinnat olivat suurta hupiani nuorena äitini kanssa ja myöhemmin neljän lapseni kanssa – ja ovat edelleen. Viestittelemme toisillemme esimerkiksi mediakielen keksinnöistä ja kummallisuuksista harva se viikko.
Mikä sai sinut kiinnostumaan lääketieteen suomen kielen kehittämisestä?
Opiskelualan valinta oli minulle vaikeaa, kun suomen kieli ja lääketiede kilpailivat kiinnostuksestani tasaväkisinä. Lopulta päädyin luonnontieteen ja humanismin välimaastoon.
Jonkin kirjoitustyön kautta pääsin mukaan tekemään ensimmäistä Lääketieteen termit -sanakirjaa 1990-luvun alussa. Päätoimittajana oli silloin Walter Nienstedt, joka opasti minut tehtävään. Laadin teokseen psykiatrian ja psykoterapian alan sanakirja-artikkeleita.
Olin nuoresta asti tietoinen sanastolautakunnan olemassaolosta ja tunsin sitä kohtaan arvostusta. Kun sinne haettiin uusia jäseniä keväällä 2023, lähetin hakemukseni, ja iloni oli suuri, kun tulin valituksi. Olen suuresti nauttinut lautakunnan kokouksista ja hyvästä porukasta, jossa verbaaliset ideat sinkoilevat. Minulle on sydämenasia, että suomen kieli säilyy ja kehittyy monipuolisesti myös tieteen kielenä.
Kerro sanastolautakunnan toiminnasta. Mitkä ovat sen päätehtävät?
Sanastolautakunnan tehtävinä ovat Lääketieteen termit -sanakirjan jatkuva toimittaminen ja ajantasaistaminen, termisuositusten antaminen sekä lautakunnalle esitettyihin termikysymyksiin vastaaminen.
Lautakunta järjestää vuosittain lääketieteen opiskelijoille kirjoituskilpailun, jossa tehtävänä on laatia lyhyt, potilaille ymmärrettävä suomenkielinen esittely jostakin taudista syineen, hoitoineen ja ennusteineen. Lääkäriseura Duodecim palkitsee kaksi kilpailuun osallistunutta Iso- ja Pikku-Niiloksi nimetyillä palkinnoilla. Kannustan lämpimästi opiskelijoita osallistumaan kirjoituskilpailuun tänäkin vuonna!
Mikä on sinusta suomen kielen kaunein sana ja miksi?
Oma kieli on syvällä kiinni mielessä ja persoonallisuudessa. Suomen kielessä kauneinta ovat mielestäni vokaalivoittoisuus ja diftongit. Vuosia sitten eräässä kilpailussa, jonka järjestäjän ja ajankohdan olen unohtanut, joku ehdotti kauneimmaksi sanaa ”on” perustellen, että sana on eksistentiaalisesti optimistinen. Se oli mielestäni aivan loistava ehdotus! Oma suosikkisanani voisi olla myös vaikkapa ”autuas”, jonka äänneasu ja merkitys ovat kauniit.
Lääketieteen sanastolautakunnan järjestämään kirjoituskilpailuun voivat osallistua kaikki Duodecimin opiskelijajäsenet. Lue täältä tarkemmat osallistumisohjeet »