
Päätoimittaja Jaana Suvisaari nostaa esiin kolme mielenkiintoista artikkelia Duodecim-lehden numerosta 6/2025. Tutustu Jaanan tärppeihin!
1. Sosiaalisen median epäsosiaalistuminen: miten voisimme suojella nuoria haitoilta?
Nuorten mielenterveysoireilu on lisääntynyt. Silja Kosolan ja Elina Holopaisen pääkirjoitus käsittelee yhtä ilmiöön vaikuttavaa tekijää: sosiaalisen median haittoja.
Pääkirjoituksessa pureudutaan ongelmiin, kuten liialliseen ruutuaikaan, haitallisiin sisältöihin, somekiusaamiseen sekä seksuaaliseen häirintään ja päihdekauppaan. Kirjoittajat vaativat toimia nuorten suojelemiseksi – ja aikuisilta parempaa esimerkkiä somessa. Aihe on entistä ajankohtaisempi, sillä suuret someyhtiöt ovat vähentämässä sisällönvalvontaa. Lue artikkeli.
2. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) voidaan todeta ja hoitaa perusterveydenhuollossa
Numerosta löytyy kaksi katsausartikkelia munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä (PCOS). Jos et ehdi lukea molempia, Terhi Piltosen ja kumppaneiden artikkeli tarjoaa selkeät ohjeet diagnostiikkaan ja hoitoon.
Oireyhtymällä on kolme diagnostista kriteeriä: epäsäännöllinen kuukautiskierto, androgeenien liikatuotanto ja monirakkulaiset munasarjat. Ultraäänitutkimus ei kuitenkaan ole välttämätön, vaan diagnoosi voidaan tehdä anamneesin ja laboratoriotutkimusten perusteella. Varhainen tunnistaminen on tärkeää, sillä PCOS lisää liitännäissairauksien riskiä. Katsaus on hyödyllistä luettavaa etenkin opiskeluterveydenhuollossa työskenteleville lääkäreille. Lue artikkeli.
3. Nuoruusikäisten itsetuhoisen käyttäytymisen vähentäminen – dialektisen käyttäytymisterapian soveltuvuus ja hyödyllisyys erikoissairaanhoidossa
Vakava itsetuhoisuus on raskas taakka nuorelle, läheisille ja hoitaville ammattilaisille. Saana Sarparannan ja kumppaneiden alkuperäistutkimus selvittää dialektisen käyttäytymisterapian soveltuvuutta nuorten vakavan itsetuhoisuuden hoitoon.
Hoito-ohjelman ydin on taitovalmennus, joka tukee nuorten kykyä hyväksyä itsensä ja elämäntilanteensa sekä edistää muutosta käyttäytymisessä ja psyykkisessä oireilussa. Hoito-ohjelma sisältää taitovalmennusryhmiä nuorille ja huoltajille sekä yksilöterapiaa ja perhetapaamisia. Menetelmällä voidaan vähentää nuorten itsetuhoista käyttäytymistä. Artikkeli havainnollistaa, miten vaikeasti itsetuhoisia nuoria hoidetaan erikoissairaanhoidossa – ja miksi resurssit intensiiviseen hoitoon on turvattava. Lue artikkeli.
Jäsen, lue uusin Duodecim-lehti! Voit tutustua numeron sisältöön myös podcastina.