
Duodecim-lehti numero 2/2025 on ilmestynyt. Uutinen tiivistää lehden sisällön ja nostaa esiin keskeisimmät näkökulmat. Voit tutustua numeroon myös podcastina.
Pääkirjoitus lääketieteen suomen kielestä toteaa, että suomen kielen asema on edelleen hyvä ja lääketieteen suomen kieli kiinnostaa. Uutta tehtävää on maahanmuuttaneiden terveydenhuollon ammattilaisten suomen kielen taidon kehittymisen tukemisessa. Lisäksi monet potilaamme hyötyisivät selkokielen käyttämisestä potilaille suunnatuissa ohjeissa.
Rasismi on vakava mielenterveyteen ja hyvinvointiin vaikuttava riski- ja stressitekijä. Katsausartikkelissa kuvataan rasismin eri muotoja ja haitallisten mielenterveysvaikutusten kehittymistä. Myös terveydenhuollon ulkomaalaistaustaiset työntekijät kohtaavat syrjintää ja epäasiallista kohtelua.
Katsaus synnytyskokemuksista muistuttaa, että suurin osa synnytyskokemuksista on myönteisiä. Synnytyskokemuksensa kielteiseksi arvioineille synnyttäjille kohdennetulla jälkihoidolla, kuten keskusteluavulla ja synnytyksen läpikäynnillä, voidaan vähentää kokemuksesta aiheutuvia haitallisia vaikutuksia.
Toisessa katsauksessa pohditaan synnytysten käynnistysten lisääntymisen syitä. Nykyään useampi kuin joka kolmas synnytys käynnistetään. Käynnistysten yleistymisen keskeisiä syitä ovat synnyttäjien keski-iän nousu, ylipainon yleistyminen ja näihin liittyvien raskauskomplikaatioiden lisääntyminen.
Näin hoidan -artikkeli käsittelee tyypin 2 diabeteksen hoitoa raskausaikana. Tehokas diabeteksen hoito ennen raskautta ja sen aikana vähentää merkittävästi raskauskomplikaatioita. Hoidosta vastaa erikoissairaanhoidon moniammatillinen tiimi.
Urheilevan lapsen alaselkäkipu ja koronainfektion pitkäaikaismuutokset keuhkoissa
Spondylolyysi eli nikamankaaren höltymä on urheilevan nuoren tavallisin alaselkäkipua aiheuttava tila. Katsausartikkelissa kuvataan spondylolyysin ja sen komplikaationa toisinaan kehittyvän spondylolisteesin tunnistamista ja hoitoa. Spondylolyysi on selän takarakenteiden rasitusmurtuma, jonka hoitona on liikuntarajoitus. Tuore spondylolyysi luutuu noin kahdella kolmasosalla neljän kuukauden liikuntarajoituksen myötä.
Toinen pääkirjoitus kertoo Parkinsonin taudin hoidon uusista tutkimuksista. GLP-1-reseptorin agonisti liksisenaditia tutkineessa tutkimuksessa saatiin lupaavia tuloksia, mutta lisätutkimusta tarvitaan edelleen.
Näin tutkin -artikkeli kuvaa vaikean koronainfektion aiheuttamia keuhkojen pitkäaikaismuutoksia ja antaa ohjeet potilaiden tutkimiseen.
Tapausselostuksessa kuvataan potilastapaus, jossa Litalgin (metamitsolin ja pitofeenin yhdistelmälääkitys) todennäköisesti laukaisi nuorelle miehelle agranulosytoosin ja neutropeenisen sepsiksen, joiden komplikaatiot johtivat kaikkien raajojen kärkinekrooseihin ja lopulta neliraaja-amputaatioon. Litalgin on poistettu kesäkuussa 2024 Suomen lääkemarkkinoilta vaarallisten haittavaikutustensa vuoksi.