Valtuuskunnan vaalien vaalikoneessa ensiksi näkemyksistään kertovat ehdolle asettuneet. Sitten on äänestäjien vuoro tutustua ehdokkaiden vastauksiin.
Duodecimin valtuuskunnan vaalit lähestyvät. Ehdokasasettelu on päättynyt, ja ehdokkaaksi asettui ennätykselliset 163 kollegaa. Erittäin hienoa!
Vaalikoneista on muodostunut tärkeä äänestäjän apu kaikenlaisissa vaaleissa. Niistä kertyvää aineistoa voi myös tutkija luvan kanssa hyödyntää. Linkin takaa löytyvä artikkeli kertoo muun muassa kuntavaaleissa ehdolla olleiden kiinnostuksesta lasten terveyteen: vähäistä se on, ja varsin sukupuolittunutta. Aineistona oli Ylen vaalikoneen vastauksia.
Duodecimin valtuuskunnan vaalit ovat vasta vuoden vaihduttua, mutta parhaillaan jokainen ehdolle asettunut saa vastata vaalikoneen kysymyksiin. Kysymykset ovat aina oiva keino pysähtyä pohtimaan omia mielipiteitä, ajatuksia, tavoitteita. Mitä haluan tehdä Duodecim-seuran, tämän mainion tiedeyhteisömme eteen? Äänestäjille vaalikone avautuu jo kahden viikon päästä 16.12.2024.
Kun en tällä kertaa ole ehdolla, ajattelin ruotia joitakin kysymyksiä tässä blogissa. Kysymysten kokonaismäärä on 12 + 1. Emme usko epäonnen lukuihin, mutta tusina puolestaan aina sopii Duodecimille. Kaikkiin kysymyksiin vastataan portaattomalla asteikolla, jonka toisessa päässä on ei niin tärkeää ja toisessa päässä erittäin tärkeää. Vapaita kommentteja voi halutessaan kirjoittaa – mikä avaa ehdokkaan ajattelua, ja sehän aina vie enemmän aikaa.
Pohdintoja valikoiduista kysymyksistä
1. Duodecimin pitää edistää lääketieteellisen tutkimuksen asemaa ja rahoitusta yhteiskunnassa.
Tämä on tiedeseuralle erittäin tärkeää. Käytännössä edistäminen tapahtuu tukemalla vuonna 1960 perustetun Lääketieteen Säätiön kautta lääketieteellistä ja hammaslääketieteellistä tutkimusta. Apurahat ovat haettavana toukokuussa. Muita keskeisiä tapoja ovat Aikakauskirja Duodecimin julkaiseminen, siis tutkitun tiedon levittäminen, mitä tehdään myös laatimalla Käypä hoito -suosituksia. Samaa yhteisten arvojen mukaista työtä tekee yritysympäristössä toimiva Kustannus Oy Duodecim. Duodecim järjestää yhdessä Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian kanssa Äyräpää-symposiumin, jossa palkitaan kokenut tutkija Äyräpää-palkinnolla, ja lisäksi vuorovuosina nuori tutkija omalla palkinnollaan ja hammaslääkäritutkija Apollonia-palkinnolla.
3. Duodecimin tulee erityisesti panostaa lääkärien yhteisöllisyyteen.
4. Duodecimin tulee helpottaa ja kannustaa jäseniään osallistumaan aktiivisesti seuran toimintaan.
Nämä kaksi aihetta ovat yhdistykselle tietenkin tärkeitä: ilman jäseniä ei ole yhdistystä, ja ilman yhteisöllisyyttä ei mitään tapahdu. Yksi tapa yhteisöllisyyden edistämiseen on edelleen parantaa tukea konkarilta kandille ja päinvastoin mentoroinnin muodossa.
Ehdolle ilmoittautuneiden suuri määrä luo uskoa siihen, että jäsenillä on edelleen intoa ja halua osallistua seuran toimintaan. Yhteisöllisyys edellä menemme muun muassa panostamalla jäsen- ja viestintävaliokunnaksi muutetun valiokunnan toimintaan ja järjestämällä jäsentilaisuuksia erinäisten koulutustilaisuuksien ohella. Kaikesta voi oppia – mutta joka tilaisuutta ei tarvitse nimittää koulutukseksi.
Seuran jäsenet ovat osoittaneet haluavansa olla aktiivisempia toiminnassa: hakijoita muun muassa sanastolautakuntaan, koulutusvaliokuntaan ja hallitukseen on ollut kiitettävästi. Valtuuskunnan ja hallituksen jäsenen kausi on kolme vuotta; jotta vaihtuvuutta valiokunnissa parannetaan, on kausien määrä samassa elimessä mielestäni perusteltua rajata kahteen.
9. Duodecim-lehden tulee ilmestyä jatkossakin paperilehtenä, vaikka paperi-, paino- ja jakelukustannukset ovat merkittävässä kasvussa.
10. Duodecim-lehden tulee ilmestyä jatkossakin kahden viikon välein.
Kahden viikon väli on tuntunut sopivalta. Jos ajatus siitä, että verkkolehti kehittyisi osaltaan jäsenyhdistysten viestintäkanavaksi, ottaa tuulta, voi lehtien väliäkin miettiä uudestaan. Paperilehtikeskustelua on käyty koko 2000-luku, ainakin sellainen on mielikuvani. Kun aikakauslehtikelpoista paperia ei Suomesta enää saa, painokustannukset nousevat (ja ilmoitusmyynti takkuaa), on verkkolehti yhä luontevampi ratkaisu. Lisäksi jakelukanavana verkkolehti vaikuttaa luotettavalta ja omissa käsissä pidettävältä verrattuna maajakelun lisääntyvään epäluotettavuuteen. Perusajatus kai olisi myös olla ekologisempi – moni onkin jo perunut paperilehtensä (sen voi tehdä lähettämällä viestin osoitteeseen lehtitilaukset@duodecim.fi).
12. Duodecimin tulee edistää kansanterveyttä viestimällä aktiivisesti suurelle yleisölle.
Tässä viestinnässä keskeisessä osassa ovat jatkossakin Käypä hoito -suositukset. Ennen muuta suuri yleisö saa kuitenkin apua Terveyskirjaston teksteistä. Suomen kielellä kirjoitetut tiiviit tietopaketit ovat käyttökelpoisia jokaisen kansalaisen arjen sairauskysymyksissä samalla tavalla kuin ovat ammattilaisille Kustannus Oy Duodecimin Oppiportti ja joka päivä käytössä oleva Terveysportti.
Kaikki kolmetoista kysymystä ehdokkaille ja äänestäjille
Kertaus: jokaiseen kysymykseen vastataan liukuvalla asteikolla, jonka toisessa päässä on ei niin tärkeää ja toisessa erittäin tärkeää.
1. Duodecimin pitää edistää lääketieteellisen tutkimuksen asemaa ja rahoitusta yhteiskunnassa.
2. Duodecimin tulee järjestää lääkäreille koulutuksia aiheista, joita yliopistot, erikoislääkäriyhdistykset ja muut tahot eivät tarjoa (esimerkiksi ammatillisen hyvinvoinnin taidot ja tutkijoille suunnatut tieteellisen kirjoittamisen kurssit).
3. Duodecimin tulee erityisesti panostaa lääkärien yhteisöllisyyteen.
4. Duodecimin tulee helpottaa ja kannustaa jäseniään osallistumaan aktiivisesti seuran toimintaan.
5. Duodecimilla on 121 yhdistysjäsentä (22 paikallisyhdistystä ja 99 erikoislääkäriyhdistystä ja muuta yhdistystä). Duodecimin tulee lisätä yhteistyötä yhdistysten kanssa.
6. Duodecimin tulee tukea paikallisyhdistysten järjestämien koulutusten toteuttamista (alueelliset lääkäripäivät, yhdistysten omat koulutustilaisuudet).
7. Duodecimin tulee edistää maahanmuuttajalääkärien ammatillista sopeutumista ja toivottaa heidät tervetulleeksi osaksi lääkäriyhteisöä.
8. Duodecimin tulee laatia kansallisia Käypä hoito -suosituksia.
9. Duodecim-lehden tulee ilmestyä jatkossakin paperilehtenä, vaikka paperi-, paino- ja jakelukustannukset ovat merkittävässä kasvussa.
10. Duodecim-lehden tulee ilmestyä jatkossakin kahden viikon välein.
11. Duodecimin tulee olla edelläkävijä ilmasto- ja kestävyysajattelun tuomisessa terveydenhuoltoon.
12. Duodecimin tulee edistää kansanterveyttä viestimällä aktiivisesti suurelle yleisölle.
13. Duodecimin tulee vaikuttaa terveyspoliittisiin päätöksiin jakamalla lääketieteellistä tutkimustietoa.
Vastaa