
Duodecim-lehti numero 23 on ilmestynyt. Uutinen tiivistää lehden sisällön ja nostaa esiin keskeisimmät näkökulmat. Voit tutustua numeroon myös podcastina.
Digitaalisuus ja etälääketiede ovat kasvava lääketieteen osaamisalue, jonka koulutusta tarvitaan niin peruskoulutuksessa, ammatillisessa jatkokoulutuksessa kuin täydennyskoulutuksessakin.
Katsausartikkeli digi- ja etälääketieteen osaamisesta kuvaa keskeiset osaamis- ja koulutustarpeet, jotka liittyvät muun muassa tekniseen osaamiseen, tietoturvaan, digitaalisuuden soveltamiseen monikanavaisessa palvelujärjestelmässä sekä soveltuvien potilaiden ja tilanteiden tunnistamiseen.
Psykologisesti turvallisessa tiimissä jokainen voi kysyä ja oppia virheistään ilman pelkoa kasvojen menettämisestä. Katsausartikkeli psykologisesta turvallisuudesta koulutuksessa kertoo, mistä on kyse ja miten psykologista turvallisuutta voi vahvistaa.
Uudet oppimismenetelmät tehostavat ja rikastavat lääketieteellistä koulutusta. Katsausartikkeli esittelee mikro-oppimisen, pelillistämisen ja laajennetun todellisuuden teknologioiden hyödyntämisen lääketieteellisessä koulutuksessa.
Tekoäly muuttaa lääketiedettä ja sen koulutusta. Artikkeli tekoälystä lääketieteen opetuksessa kertoo, miten tekoälyä voi hyödyntää opetuksessa, ja toisaalta, mitä tekoälyn hyödyistä ja riskeistä lääkärin tulee tietää.
Katsausartikkeli lääketieteen koulutuksen tutkimuksesta esittelee lääketieteen koulutuksen tutkimusalaa. Myös koulutus tarvitsee tieteellistä tutkimusta kehittyäkseen.
Laki velvoittaa hyvinvointialueet seuraamaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstönsä ammatillista kehittymistä ja huolehtimaan siitä, että henkilöstö osallistuu riittävästi oman alansa täydennyskoulutukseen. Pääkirjoitus toteaa, että tämän velvoitteen seuraamiseen tarvitaan hyvä seurantajärjestelmä.
Mistä on hyvä lääkärijohtaja tehty?
Toisessa pääkirjoituksessa pohditaan, miten kehittyä hyväksi johtajaksi. Johtajaksi tullaan monia polkuja pitkin, mutta kaikkiin niistä kuuluu jatkuva ammatillinen koulutus ja kehittyminen. Hyvä itsetuntemus ja mentori auttavat johtajaa.
Numerossa on myös kolme muuta pääkirjoitusta. Niistä ensimmäinen nostaa esiin keskeisen kansanterveydellisen ongelman: lihavuus yleistyy jo lapsilla. Varhainen lihavuuden ehkäisy on ainoa keino vähentää aikuisten lihavuutta tehokkaasti.
Tehostuneen perushoidon, seulonnan sekä silmätautien uusien hoitomuotojen myötä diabeteksesta johtuva näkövammaisuus on vähentynyt. Pääkirjoitus diabetesta sairastavien silmäseulonnasta muistuttaa säännöllisen silmänpohjatutkimuksen tärkeydestä, jotta näköä uhkaavat ja hoitoa vaativat muutokset havaitaan ajoissa.
Lievät päänvammat ovat yleisiä. Pääkirjoitus aivovammojen merkkiainekehityksestä kertoo, että lähitulevaisuudessa voidaan saada käyttöön pikatestejä, jotka auttavat pään kuvantamisen tarpeellisuuden arvioinnissa.
Lisäksi lehdessä on katsausartikkeli endometrioosin geneettisestä taustasta, joka liittyy läheisesti kivun säätelyyn, sekä leukaluun osteomyeliitistä. Lehdessä kerrotaan myös monista seuran palkinnoista, jotka jaettiin seuran vuosipäivänä 22.11.2024.
Jäsen, lue numero 23/2024 »
Äänestä uusimman numeron parasta juttua Duodecim-lehden verkkosivuilla! Äänestystulos antaa toimitukselle arvokasta palautetta ja nostaa esiin lukijoiden arvostamia sisältöjä.