
Hoidon järjestäminen on suoraviivaistunut aborttilainsäädännön päivityttyä syksyllä 2023. Rutiininomaisista ultraäänitutkimuksista ja verikokeista voidaan luopua valtaosassa varhaisista keskeytyksistä. Uusi etähoitomahdollisuus lisää potilaiden valinnanvapautta.
Päivitetyn lain mukaan raskaudenkeskeytys voidaan tehdä raskaana olevan pyynnöstä ennen 12. raskausviikon päättymistä (12+0) ilman lääkärin tai Valviran lupaa. Yli 12+0 kestäneessä raskaudessa Valviralta anotaan edelleen lupa keskeyttämiseen.
Päivitetty Käypä hoito -suositus ei enää suosittele rutiinitutkimuksia, kuten ultraäänitutkimusta, verinäytteitä tai veriryhmäimmunisaatiota kaikille keskeytykseen hakeutuville potilaille, joiden raskaudenkesto on alle 10 viikkoa. Linjaus on sama kuin kansainvälisissä hoitosuosituksissa.
”Tämä keventää keskeytyspotilaiden hoitoa, kun rutiininomaisia tutkimuksia ei jokaiselta keskeytystä hakevalta alkuraskaudessa enää tarvita,” suositustyöryhmän puheenjohtaja, synnytys- ja naistentautiopin professori Oskari Heikinheimo toteaa.
Uusi etähoitomahdollisuus lisää valinnanvapautta
Etähoito on vakiinnuttanut paikkansa maailmalla. Käypä hoito -suosituksen mukaan keskeytys voidaan monesti toteuttaa kotona raskausviikkoon 10+0 asti, mikäli raskaudenkesto pystytään arvioimaan luotettavasti.
Tutkimusnäyttö osoittaa, että raskaudenkeskeytys ilman potilaaseen kajoavia tutkimuksia ei heikennä hoidon turvallisuutta, jos tietyt kriteerit täyttyvät. Myös potilastyytyväisyys on samaa luokkaa riippumatta siitä, onko potilas tavattu kasvotusten vai hoidettu etänä.
”Potilaan hoidossa voidaan keskittyä rutiinitutkimusten sijaan entistä enemmän neuvontaan, jatkoehkäisyn suunnitteluun ja psykososiaaliseen tukeen. Etähoitomahdollisuus lisää valinnanvapautta: potilas voi aina valita myös terveydenhuollossa tapahtuvan tutkimuksen ja keskeytyksen hoidon”, Heikinheimo kertoo.
Psykososiaalinen tuki ja kivun hoito tärkeitä
Päivitetty hoitosuositus painottaa psykososiaalisen tuen tarjoamista potilaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tuen tarjoaminen on myös kirjattu uudistettuun lakiin.
”Raskaana olevan tulisi aina tarvittaessa päästä juttelemaan tilanteestaan ammattilaisen kanssa. Keskeytyspäätös ja -prosessi voivat joskus olla raskaita.”
Käypä hoito -suositukseen on lisätty oma kappale kivun hoidolle. Kivunlievitys on keskeinen osa potilaan kokonaisvaltaista hoitoa.
Tutustu päivitettyyn raskaudenkeskeytyksen Käypä hoito -suositukseen »