
Oppiportin uutta Monikulttuurisuus terveydenhuollossa -verkkokurssia on ollut tekemässä moniammatillinen työryhmä. Yhtenä tekijänä mukana on ollut lääkäri, psykoterapeutti Valentina Oroza.
Olet kouluttanut paljon monikulttuurisuudesta. Mitä kysytään eniten?
- Tulkin käyttö askarruttaa aina. Lääkäreitä huolettaa, meneekö viesti perille tulkin kautta. Suurin virhe on olla tilaamatta tulkkia. Toiseksi kysytään omaisten läsnäolosta vastaanotolla. On huoli siitä, saako ihminen hoitaa terveysasiansa itse vai vaikuttaako niihin joku muu. Voimme kuitenkin hoitaa meidän käytäntöjemme mukaan, myös kohdata ja keskustella ilman omaista. Yleensä kannattaa ystävällisesti pyytää omaisia odottamaan ulkopuolella.
Mikä on tavallisin sudenkuoppa ulkomaalaistaustaisia hoidettaessa?
- Se, että oletamme ja luulemme tietävämme asioita kulttuurin perusteella emmekä kysy potilaalta. Samasta maastakin tulee hyvin erilaisia ihmisiä. Aiemmista hoidoista ja lääkkeistä kannattaa kysyä, sillä eri maissa hoitokäytännöt vaihtelevat suuresti potilaan varallisuuden ja palveluiden saatavuuden mukaan. Lisäksi pakolaisten joukossa on paljon luku- ja kirjoitustaidottomia. Heidän ohjantansa täytyy tehdä huolellisesti, jotta hoitosuunnitelmat toteutuvat.
Mitä kaikkien tulisi osata?
- Vastaanotolle tuleva ihminen tulee kohdata ensisijaisesti apua tarvitsevana potilaana. Tulee osata olla ystävällinen, kunnioittava ja omata hyvät vuorovaikutustaidot, kuten kaikkien potilaiden kanssa. Meillä kaikilla on ennakkoluuloja. Ne vaikuttavat tutkitusti käsitykseemme potilaasta, hänen oireistaan ja kyvyistään hoitaa itseään. Hyvä ohjaus kuuluu kaikille. On usein yllättävää, ketkä pystyvät suuriin elämänmuutoksiin. Näe ihminen yksilönä!
________________________________________________________________________________________________________________