Oulun Duodecim-seura palkitsi dosentti Mika Nevalaisen ja LK Tuomas Qvistin

Oulun Duodecim-seura jakoi Pohjolan Lääkäripäivien avajaisissa 20.2.2024 Nuoren tutkijan tunnustuspalkinnon, Vuoden kandikollega -tunnustuksen sekä apurahoja. Tutustu ansioituneisiin tekijöihin!

Radiologian alan uraauurtavaa tutkimustyötä tekevä tekoälyosaaja

Nuoren tutkijan tunnustuspalkinto (4000 euroa) jaetaan kannustuksena pohjoissuomalaiselle lääkärille tai lääketieteen opiskelijalle, joka on tehnyt menestyksellistä tutkimustyötä. Tänä vuonna palkinto annettiin Oulussa yliopistotutkijana ja radiologian erikoislääkärinä työskentelevälle Mika Nevalaiselle.

Nevalainen tutkii tekoälyä hyödyntävää MRF-magneettikuvaustekniikkaa (Magnetic Resonance Fingerprinting), jonka odotetaan mullistavan lääketieteellisen kuvantamisen. Oululaisten tutkijoiden tavoitteena on saada uusi lupaava MRF-tekniikka ja synteettinen magneettikuvaus rutiinikäyttöön sekä polven, lonkan että olkapään vaivoista kärsivien henkilöiden lääketieteellisessä kuvantamisessa jo lähitulevaisuudessa.

Aikanaan jo toisella vuosikurssilla tutkimuksen teon aloittanut Nevalainen on edennyt urallaan vauhdikkain askelin. Pian lääketieteen lisensiaatiksi (2012) valmistumisen jälkeen hän jo väitteli (2013), ja nykyään hän on sekä kokeellisen radiologian (2019) että kliinisen radiologian dosentti (2023). Nevalainen kertoo Yhdysvalloissa Thomas Jefferson Universityn tuki- ja liikuntaelinradiologian klinikassa vietetyn post doc -vuoden (2014–2015) olleen ehdottomasti tutkijanuran parhaimpia aikoja ja käänteentekevä kannustin.

”Uuteen ympäristöön ja ajatusmaailmaan tutustuminen sekä omien näkökulmien laajentuminen olivat tärkeimmät kotiin tuomiset tältä reissulta”, Nevalainen avaa kokemustaan.

Lisäksi hän kiittää tieteen pariin perehdyttämisestään ja innostamisestaan erityisesti professoreita Osmo Tervosta, Jaakko Niinimäkeä, Simo Saarakkalaa ja Miika Niemistä.

Tutkimus- ja potilastyönsä lisäksi Nevalainen on aktiivinen myös järjestösektorilla ja radiologiaan liittyvissä asiantuntijatehtävissä; hän toimii myös alaselkäkipua käsittelevässä Käypä hoito -suosituksen työryhmässä.

Opiskelun ja vapaa-ajan tasapainon tärkeyttä korostava kandikollega sai tunnustusta

Vuoden kandikollega -tunnustuksen (500 euroa) saajaksi voidaan ehdottaa lääketieteen kandidaattia, joka on toiminut esimerkillisesti rakentavan hengen ja ilmapiirin luojana ja ylläpitäjänä opiskelijayhteisössä sekä osoittanut halua toimia potilaan parhaaksi ihmisyyttä kunnioittaen. Tunnustuksen sai lääketieteen kolmannen vuosikurssin opiskelija, LK Tuomas Qvist Oulun yliopistosta.

Palkitsemisperusteissa korostuvat Qvistin avuliaisuus, vastuullisuus, luonteva johtajuus sekä kyky rakentaa tiimihenkeä. Hänestä huokuu hyvä tahto ja innokkuus oppia uutta.

”Potilaat haluavat hoitavan lääkärin olevan pätevä, mutta kohtaavan heidät kuitenkin ihmisinä. Juuri tällaisen kuvan Tuomas välittää itsestään ja toimii tästä esimerkkinä myös meille muille”, perusteluissa kerrotaan.

Opiskelijatoverit kertovat aktiivisen Qvistin näyttäneen esimerkkiä, että ahkeran opiskelijan ei tarvitse luopua harrastuksistaan ja muista mielenkiinnon kohteistaan voidakseen saada hyviä tuloksia. Oulun Lääketieteellisen Killan vapaa-aikavastaavana (2021–2023) hän piti huolta, että kaikille Oulun yliopiston lääketieteen opiskelijoille löytyi mielekästä tekemistä ja samalla kaivattua vastapainoa vaativille opinnoille. Lisäksi hän on myös mm. toiminut kahden vuoden ajan syksyisin makroanatomian opettajana sekä keväästä 2023 lähtien myös farmakologian opettajana.

”Koen, että minulla on paljon annettavaa ja toivon, että aktiivisuuteni välittyy muille opiskelijoille. Olen aidosti kiinnostunut opiskelijoiden hyvinvoinnista sekä siitä, että kaikille löytyy tekemistä myös opintojen ohella”, Qvist kertoo. ”Tykkään myös haastaa itseäni jatkuvasti ja katsoa mihin minusta on. Uskon, että meillä kaikilla on enemmän annettavaa kuin luulemmekaan.”

Suurimmaksi motivaattoriksi Qvist mainitsee sen, kun tapahtuman jälkeen huomaa, miten iloisia ja pirteitä kaikki ovat. Siitä saa virtaa omaankin päivään.

”Yhteisen hyvän ja kollegiaalisuuden eteen on tärkeää tehdä töitä ja se on ollut todella mukavaa ja antoisaa”, Qvist kertoo. ”On tärkeää nauttia niistä hetkistä opiskelukavereiden kanssa, mitä meillä juuri nyt on. Muistakaa myös se, että vaikka välillä on koulussa rankempaa, asioista kannattaa löytää positiivisia puolia ja tsempata toinen toisiaan. Yhdessä tästä selvitään”, hän muistuttaa.

”Oletan myös niin, että mitä enemmän opiskeluvuosia tulee, sitä tärkeämmäksi kollegiaalisuus muuttuu. Työelämässä tehdään jatkuvasti asioita yhdessä ja on tärkeää, että kaikki tulevat toimeen toistensa kanssa”, hän vielä nostaa.

Avajaisissa jaettiin myös apurahoja

Oulun Duodecim-seura luovutti avajaisissa 5000 euron tutkimusapurahat LT Anette Eskurille ja LT Marika Kangasniemelle sekä 2000 euron matka-apurahat tieteellisiin kongresseihin osallistumista varten LK Hilla Haapakoskelle, LT, DI Janne Kanaselle, LL Saana Karttuselle, LL Nora Linnalle ja LT Venla Lohelle.

Kuva: Jussi Tuokkola