
Työntekijän tietoinen päätös olla joustamatta työssä eli quiet quitting tähtää henkilökohtaisen päätösvallan ja työolojen ja -ajan kontrolliin. Taustalla on kuitenkin arvostuksen tunteen puuttuminen ja etääntyminen työn tavoitteista. Erityisesti etätyössä voivat hiljaiset loparit ja myöhemmin työpaikan vaihto olla riskinä.
Työterveyslääkäri Hannele Kinnusen artikkelissa kuvataan kauan tunnetun, mutta pandemian etätyön ja maailman epävarmuuden aikana esiin nousseen ilmiön uutta tulemista. Quiet quitting tarkoittaa tietoista valintaa suorittaa työ rennommin ja kieltäytyä kaikista ylimääräisistä tehtävistä, jolloin aikaa jää omaan hyvinvointiin. Ilmiötä pidetään reaktiona työelämän kiireelle ja se voi olla keino saavuttaa päätösvalta omasta työstä.
Ilmiö on yleisin alle 35-vuotiaiden korkeakoulututkinnon suorittaneiden etä- ja hybridityöntekijöiden keskuudessa, mutta sitä esiintyy myös muissa ikäryhmissä. Jos työntekijän ei koe saavansa arvostusta työlleen, sitoutuminen työhön ja työnantajaan heikkenee ja riski hiljaiselle lopettamiselle kasvaa. Taustalla voi olla organisaation kyvyttömyys rakentaa kohtuulliset ja selkeät työtehtävät ja sellainen ilmapiiri, jossa työntekijät samaistuvat työyhteisöön ja työn tavoitteisiin.
Työtehtäviä ei asiantuntijatyössä voi tarkoin ennalta määrittää. Organisaatiot luottavat siihen, että työntekijät joustavat tarvittaessa. Quiet quitting syö organisaation työntekijöihin ja toimintaprosesseihin liittyvää aineetonta pääomaa ja vaikuttaa muun henkilöstön hyvinvointiin ja työpaikan veto- ja pitovoimaan. Jotta työpaikat osaisivat vaikuttaa ilmiöön, tulisi niillä olla riittävästi tietoa siihen vaikuttavista syistä ja sitoutumista parantavista toimintatavoista.
Kirjallisuutta
- Hannele Kinnunen. Quiet quitting. Työterveyslääkäri 2023;41(3):76-78
- Klotz AC, Bolino MC. When Quiet Quitting Is Worse Than the Real Thing. Harvard Business reviews. 2022. Digital article.
Terveysportti-palvelu on maksullinen. Kysy lisätietoja organisaatiokäyttöön terveysportti(at)duodecim.fi.