Nykyhoidolla valtaosa paikalliseen rintasyöpään sairastuneista paranee – lue Duodecim-lehden uusin numero

Rintasyövän hoito on tämän numeron miniteema, ja sen ovat toimittaneet Maarit Bärlund ja Riikka Nevala. Leikkaustekniikoiden kehittyminen on kohentanut potilaiden elämänlaatua: nykyään kainaloevakuaatio on harvinainen ja tilalle ovat tulleet vartijaimusolmuketutkimus ja uutena kohdennettu imusolmukkeen poisto.


Nykyhoidolla valtaosa paikalliseen rintasyöpään sairastuneista paranee. Rintasyöpäleikkauksen jälkeen annettavilla liitännäislääkehoidoilla pyritään vähentämään erityisesti etäpesäkkeiden ilmaantumista. Levinnyt rintasyöpä on edelleen parantumaton sairaus, jossa lääkehoitojen tavoitteena on eliniän pidentäminen ja elämänlaadun parantaminen. Lääkehoidon kehittymistä käsitellään teeman pääkirjoituksessa.

Vähemmän kajoavaa rintasyöpäkirurgiaa kuvaa katsausartikkeli levinneen rintasyövän leikkaushoidosta esiliitännäishoidon jälkeen. Toinen katsausartikkeli käsittelee hormonireseptoripositiivisen rintasyövän liitännäishoitoa.

Kaikki paitsi tutkimus on turhaa

Rintasyövänkin hoidon kehittyminen perustuu lääketieteellisen tutkimukseen. Pääkirjoituksessaan Miia Turpeinen kuvaa, kuinka tieteellinen tieto kertyy vaiheittain, tutkimus tutkimukselta.

Hoidettavan näkökulmasta oikean tiedon erottaminen väärästä ja tutkittuun tietoon perustuvat päätökset edellyttävät häneltä kykyä soveltaa tiedepääomaansa. Hoitopäätöksissä olennaista on lääkärin ja potilaan välinen tiedon jakaminen hoitoon liittyvän yhteisymmärryksen rakentamiseksi.

Lääketieteellisen tutkimuksen edistysaskeleita käsitellään numeron hienoissa katsausartikkeleissa. Niiden aiheina ovat hemofilian lääkehoito, ekstrapyramidaalioireiden vaikutus psykoosiin sairastuneen kognitiiviseen testisuoriutumiseen, silmän seudun vyöruusu, Klinefelterin oireyhtymä ja trofoblastisairauksien diagnostiikka.

Alkuperäistutkimusartikkelissa on selvitetty asiakaskokemuksia mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Tutkimuksen perusteella kohtaaminen osataan, mutta tiedon antamisessa on kehitettävää.

Käytännönläheisesti suoliavanteesta ja tykytyksiä sydänfilmistä

Näin hoidan -artikkeli kertoo suoliavanteiden ongelmista. Noin puolelle suoliavannepotilaista tulee avanteeseen liittyvä ongelma, ja monet niistä ilmenevät vasta pitkän ajan kuluttua avanteen rakentamisesta. Avannetta voidaan huoletta tutkia myös avoterveydenhuollossa. Avannehoitaja on korvaamaton apu monessa avanneongelmassa.

Vinkistä vihiä -jutut ovat Duodecim-lehden rakastetuinta sisältöä. Tällä kertaa ratkotaan flekainidia esteisvärinän estoon käyttävän eläkeikäisen naisen poikkeavan näköistä sydänfilmiä, joka oli otettu rutiinimaisen seurantakäynnin yhteydessä.

Jäsen, lue numero 20/2023 »