
Laki sukupuolen vahvistamisesta tuli voimaan huhtikuussa. Katinka Tuisku tiivistää pääkirjoituksessaan lakimuutoksen sisällön ja sukupuolenkorjaushoitojen nykykäytännöt sekä nostaa esiin kaikkia terveydenhuollon ammattilaisia koskettavan teeman, sukupuolisensitiivisyyden. Aihetta käsittelee myös Duodecim-lehden psykiatrian toimittaja Jaana Suvisaari Toimitukselta-tekstissään. Sen mukaan hyvä lähtökohta kohtaamiseen on olettaa moninaisuutta.
Narratiivisesta lääketieteestä sytokiinimyrskyyn
Pääkirjoituksia on yhtensä kolme kappaletta. Translain lisäksi niissä käsitellään D-vitamiinilisän tarvetta sekä narratiivista lääketiedettä ja potilaskeskeistä terveydenhuoltoa.
Biolääketieteelliset faktat ovat lääkärin ammatissa välttämättömiä, mutta ne eivät tavoita merkityksiä, joita ihminen sairastumiselleen antaa, eivätkä reaktioita, joita työ ammattilaisessa aiheuttaa. Narratiivisessa lääketieteessä ajatellaan, että kliinikot voivat omaksua kaunokirjallisilta aloilta taitoja, joilla biolääketieteellisen osaamisensa saa täydemmin käyttöön.
Katsausartikkeleita on yhteensä seitsemän kappaletta. Niiden aiheita ovat myelodysplastinen oireyhtymä, digipelaaminen, vaivaisenluu, näköharhojen aivomekanismit, sykevälivaihtelun kliininen merkitys, sytokiinimyrsky ja makrofagien valjastamista syövän hoitoon.
Alkuperäistutkimuksen aiheena on COVID-19-taudin jälkeistä psyykkistä oireilua.
Osallistu Duodecimin sanakilpailun toiseen vaiheeseen!
Lääketieteen sanastolautakunta täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Juhlan kunniaksi on käynnissä Duodecimin viides sanakilpailu. Kilpailun toisessa vaiheessa etsitään käyttökelpoisia suomenkielisiä vastineita seuran hengessä kahdelletoista erilaiselle lääketieteen termille.
Duodecimin aikaisemmista sanakilpailuista on saatu kelpo termejä lääketieteen suomen kieleen, esimerkiksi solunsalpaaja sytostaatin korvaajaksi ja työuupumus burnoutin tilalle.
Termit ovat: anankastia, bodily distress disorder, epigeneesi/epigenetiikka, heart failure with preserved ejection fraction (HFpEF), heart failure with reduced ejection fraction (HFrEF), kommensaali/kommensaalinen, neonatologi, organoidi, sepsis, serooma, single nucleotide polymorphism ja trabekulaarinen. Lue lisää ja osallistu!
Jäsen, lue numero 15/2023 »