
Ensimmäisessä pääkirjoitetuksessa todetaan, että munasarjojen vuosittaisesta kaikukuvauksesta ei ole osoitettu olevan hyötyä munasarjasyövän havaitsemisessa taudin varhaisemmassa vaiheessa tai munasarjasyöpäkuolemien määrän vähenemisessä.
Toisen pääkirjoituksen mukaan tiukkojen pandemiarajoitusten aikana vuonna 2020 Suomen kahden suurimman lasten päivystyspisteen – HUS-alueella sijaitsevien Uuden lastensairaalan ja Jorvin sairaalan – lasten erikoissairaanhoidon päivystyskäynnit vähenivät 23 %. Lapset eivät kuitenkaan olleet somaattisesti vakavammin sairaita kuin aiemmin. Kirjoittajat pohtivatkin, voitaisiinko jatkossa vieläkin hallitummin vähentää ainakin tarpeettomia päivystyskäyntejä ilman, että välitön hoito viivästyy.
Kolmas pääkirjoitus käsittelee LDL-kolesterolipitoisuuden pienentämistä valtimotaudin estämisessä. Potilaan LDL-kolesterolipitoisuutta pitää hoitaa hänen valtimotautiriskinsä mukaisesti ja tarvittaessa käytetään yhdistelmälääkitystä. Valtimotaudin estämiseksi pitoisuuden kannattaa olla mahdollisimman pieni mahdollisimman pitkään. Kannattaa lukea myös katsaus, joka käsittelee valtimotautien ehkäisyä aivoverenvuodon jälkeen.
Viskeraalisesta leishmaniaasista ihoetäpesäkkeiden konservatiiviseen hoitoon
Viskeraalinen eli sisäelinleishmaniaasi uhkaa erityisesti lapsia ja johtaa hoitamattomana lähes varmaan kuolemaan. Tautia esiintyy päiväntasaajan molemmin puolin kuivilla aavikoalueilla ja Välimeren seudulla. Siihen ulkomailla sairastunut voi tulla vastaan kenelle hyvänsä lääkärille myös Suomessa.
Muita katsausartikkelien aiheita ovat tylpät kaulasuonivammat, kognitiivinen ergonomia lääkärin työssä sekä nuoren mielenterveyshäiriö ja joutuminen väkivaltarikoksen uhriksi.
Näin hoidan -artikkeli käsittelee ihoetäpesäkkeiden konservatiivista hoitoa. Etenkin haavautuvat ihoetäpesäkkeet heikentävät merkittävästi potilaan elämänlaatua. Konservatiivisessa haavanhoidossa pyritään hallitsemaan syöpähaavoihin liittyvää verenvuotoa, hajua, eritystä, infektiota, kipua ja kutinaa. Psykologisten tekijöiden huomioiminen on tärkeää kokonaisvaltaisessa hoidossa.
Alkuperäistutkimuksessa on selvitetty lasten kliinisesti eriytyneen oireyhtymän (KEO) ja MS-taudin erityispiirteitä.
Jäsen, lue uusin numero! »