Atooppisen ekseeman vaikeusastetta ja hoidon onnistumista voidaan seurata validoiduilla mittareilla

Atooppinen ekseema on krooninen, kutiseva ja tulehduksellinen ihotauti, jolle on ominaista vaikeasti ennustettavat pahenemisvaiheet. Päivitetty atooppisen ekseeman Käypä hoito -suositus sisältää tietoa sairauden synnystä ja kehityksestä, liitännäissairauksista, vaikeusasteen arvioinnista ja lääkehoidoista. Suomalaisen asiantuntijatyöryhmän rinnalla kokoontui potilaista koottu viiteryhmä.

Atooppisen ekseeman hoidon tavoitteena on oireiden hallinta: pahenemisvaiheiden määrän väheneminen, vaikeusasteen lieveneminen sekä potilaan elämänlaadun ja toimintakyvyn paraneminen.

Atooppisen ekseeman ensisijainen hoito on kuivien ihoalueiden säännöllinen rasvaus perusvoiteella sekä jaksoittainen hoito paikallisilla lääkevoiteilla. Suurimalla osalla potilaista sairaus on lievä ja ennuste hyvä – tällöin paikallishoito riittää.

Keskivaikea ja erityisesti vaikea atooppinen ekseema heikentää elämänlaatua sekä toiminta- ja työkykyä. Ylläpitohoito keskivaikeaan atooppiseen ekseemaan on rasvaus kaksi kertaa viikossa kortikosteroidivoiteella tai kalsineuriinin estäjävoiteella.

Vaikean atooppisen ekseeman hoitoon on tullut uusia, pitkäaikaisia, systeemisiä lääkehoitoja. Näitä ovat perinteiset immunosuppressiiviset- ja biologiset lääkkeet sekä januusikinaasin estäjät (JAK).

Hoidossa huomioitava myös mahdolliset liitännäissairaudet

Hoito valitaan atooppisen ekseeman vaikeusasteen ja potilaan muiden ominaisuuksien perusteella. Useista potilaalle soveltuvista lääkkeistä valittaessa on hyvä huomioida myös niiden kustannukset. Suositukseen on laadittu taulukko biologisten lääkkeiden ja JAK-estäjien hoitovasteen kustannuksista.

Lisäksi atooppisen ekseeman kokonaisvaltaisessa hoidossa tulee huomioida potilaan mahdolliset liitännäissairaudet. Liitännäissairauksien ja monimuotoisen tautitaakan vuoksi voidaan tarvita moniammatillista hoito-otetta.

Ekseeman vaikeusasteen arviointiin ja sairauden elämänlaatuvaikutuksen mittaamiseen on kehitetty validoituja mittareita. Erityisesti erikoissairaanhoidossa sairauden vaikeutta ja vaikutuksia kuvaavien mittareiden käyttö on suositeltavaa. Osa mittareista on käyttökelpoisia myös perusterveydenhuollossa, sillä niiden avulla voidaan arvioida atooppisen ekseeman vaikutuksia arkeen.

Tutustu päivitettyyn suositukseen »