Uusimmassa Duodecim-lehdessä pohditaan hyvinvointipolitiikan vaikuttavuutta

Elämme merkittävää taitekohtaa hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa. Hyvinvointipolitiikan vaikuttavuuden tutkimista käsittelevässä pääkirjoituksessa tarjotaan lukuisia virikkeitä hyvinvoinnin mittaamiseksi poliittisen päätöksenteon tueksi. 

Toinen pääkirjoitus käsittelee pitkittyneen epilepsiakohtauksen eli status epilepticuksen hoitoa. Keskeistä on päättäväinen ja varhain aloitettu riittävän aktiivinen epilepsiakohtauksia estävä lääkehoito.

Työperäisestä liuotinaivosairaudesta mikrosatelliitti-instabiiliin kolorektaalisyöpään

Numerossa on kuusi kiinnostavaa katsausartikkelia. Työperäinen liuotinaivosairaus on toksinen enkefalopatia, joka kehittyy pitkäaikaisen töissä jatkuneen liuotinainealtistumisen seurauksena. Tämä ammattitauti on alidiagnosoitu ja tunnistus viivästyy Suomessakin.

Pulmana trombosytopenia ja tromboosi -kirjoituksessa todetaan, että tämä ilmiö ansaitsee huolellista etiologista pohdintaa ja voi heijastella tukospotilaan tavanomaista huonompaa ennustetta. Taustalla saattaa olla myös harvinaisia oireyhtymiä.

Aivojen kohdennettu ultraäänihoito (HIFU) on uusi aivosairauksien hoitomuoto, joka otettiin Suomessa käyttöön keväällä 2022. Sillä voidaan hoitaa lääkeresistenttiä essentiaalista vapinaa ja Parkinsonin taudin vapinaa.

Meniérèn tauti pysyy hoidollisena haasteena, jolle ei ole parantavaa hoitoa. Oireita voidaan kuitenkin huomattavasti lievittää nykyhoidon. Taudin patofysiologian tarkempi ymmärrys loisi mahdollisuuksia nykyistä täsmällisempään hoitoon.

Hoitoon liittyvä kivulias diabeettinen neuropatia on ohutsäieneuropatia, joka kehittyy osalle potilaista hyperglykemian nopean korjautumisen seurauksena. Useimpien potilaiden oireet lievittyvät vuoden kuluessa.

Noin 15 % kolorektaalisyövistä syntyy mikrosatelliitti-instabiliteettireitin (MSI) kautta. MSI-kolorektaalisyövät todetaan usein varhaisvaiheessa, jolloin ennuste on hyvä ja hoito poikkeaa mikrosatelliittistabiilien (MSS) syöpien hoidosta. 

Käytännönläheisesti kuopparinnasta ja siemensyöksyn häiriöistä

Näin hoidan -artikkelissa perehdytään kuopparintaan, mikä on lasten ja nuorten yleisin rintakehän deformaatio. Kirurgista hoitoa tulee harkita, jos kuopparinta vaikeuttaa rasituksensietoa tai aiheuttaa kosmeettista haittaa.

Toisen Näin hoidan -artikkelin aiheena on siemensyöksyn häiriöt. Useat miehen sukuelinten anatomiaan, fysiologiaan ja henkiseen tilaan vaikuttavat tekijät voivat aiheuttaa häiriön siemensyöksyn ajoituksessa, määrässä, voimakkuudessa tai sen tuottamassa hyvänolon tuntemuksessa.

Vinkistä vihiä -arvoituksena on tällä kertaa kuva diabeetikon jalan rakkulasairaudesta. Onko mielestäsi kyseessä tauti vai hoidon haitta?

Jäsen, lue Duodecim-lehti numero 9/2023 »