
Tämä vuosi on Lääketieteen sanastolautakunnan 40-vuotisjuhlavuosi. Kuukauden kollega -haastattelussa Kustannus Oy Duodecimin Lääketieteen termit -sanakirjan päätoimittaja Veijo Saano kertoo sanastotyöstä. Lautakunta järjestää juhlan kunniaksi myös sanakilpailun!
Theseuksen laivasta kuolintodistusten kieleen
Toimitukselta-tekstissään Duodecim-lehden kardiologian toimittaja Jussi Naukkarinen pohtii Theseuksen laivan innoittamana kehomme solujen uusiutumista ja elinsiirtoja. Jälkimmäiseen liittyy Pohjoismaista yhteistyötä munuaisensiirroissa kuvaava pääkirjoitus.
Kaksi muuta pääkirjoitusta koskevat väestön sairastavuuden vähentämistä riskitekijöiden hallinnalla sekä lääketutkimuksia koskevan uudistuksen etenemistä.
Lääketieteen opiskelijoille toimitus suosittelee tällä kertaa patologista rasitusmurtumaa koskevaa katsausartikkelia. Käytännönläheistä tietoa saa myös tapausselostuksesta, josta voi oppia lannepiston turvallista tekniikkaa.
Vinkistä vihiä -tapauksessa pohditaan, mikä oli iäkkään miehen kuumeilun, sekavuustilan ja keuhkoveritulpan taustalla.
Oikeuslääkäri Lasse Pakanen on jälleen kirjoittanut hienon kolumnin. Sen luettuaan ymmärtää, kuinka tärkeää kuolintodistusten kieli on.
”Tahatonta tragikomiikkaa tarjoavat kielikukkaset, joille kuoleman konteksti luo muhevan maaperän kasvaa ja kukoistaa”, Pakanen kirjoittaa.
Avoin plasebo – paljon melua tyhjästä?
Viime vuosikymmenestä alkaen on tehty tutkimuksia, joissa potilaille tai terveille tutkittaville on avoimesti kerrottu heidän saavan vaikuttamatonta ainetta eli avointa plaseboa. Näissä tutkimuksissa avoimen plasebon ryhmä on hyötynyt hoidosta lähinnä silloin, kun päätemuuttuja oli subjektiivinen (esimerkiksi kipu), mutta ei silloin, kun se oli objektiivinen (kuten selän liikkuvuus).
Muita katsausartikkelien aiheita ovat syövän leviäminen, ei-melanoottisten syöpien nykyhoito, pitkäaikaisterveys teiniraskauden jälkeen sekä musiikki aivohalvauksen stressireaktioiden hillitsijänä.
Jäsen, lue numero 3/2023 »