Duodecim-lehden numero 2 on julkaistu – tutustu sisältöön myös kuuntelemalla Duokkari-podcast

Tällä kertaa toimitus suosittelee opiskelijoita lukemaan Miten tutkimusartikkelia kannattaa lukea? -kirjoituksen. Sen on laatinut Aleksi Reito ja idea artikkelin aiheelle tuli lääketieteen opiskelijoilta. Lääkärin ammattitaidon yksi keskeisimmistä osa-alueista on kyky ymmärtää tieteellisen tutkimusartikkelin vahvuudet ja heikkoudet, ymmärtää tuloksiin liittyvä epävarmauus ja se, miten tulokset ovat sovellettavissa käytännön työhön.

Kandin kulma -palstalla julkaistaan tiivistelmiä opiskelijoiden ansiokkaista syventävien opintojen tutkielmista. Tällä kertaa LK Hanna Tikka Oulun yliopistosta tiivistää tutkielmansa raskausdiabetekseen sairastuneiden naisten ja sokeriaineenvaihdunnaltaan terveiden verrokkien raskaudenaikaisista elintavoista sekä loppuraskauden koetusta terveydestä.

Kahvin juonnista

Duodecim-lehden lääketieteellisen toimituksen radiologijäsen Helka Parviainen kirjoittaa Toimitukselta-tekstissään röntgenkokousten alalajin, moniammatillisten syöpäpotilaan hoidon suunnittelukokousten (MDT) tärkeydestä:

”Alaa tuntematon kollega tokaisi kerran, että MDT-kokouksissa on mukava juoda kahvia, mutta lausuntojen antaminen on radiologin varsinainen työtehtävä. Rohkenen väittää, että MDT:t ja lausunnot ovat sairaalan toiminnalle jopa yhtä tärkeitä. Kahvi on toki kaikkein tärkein.”

MDT-työskentely onkin muodostunut syövänhoidon kultastandardiksi, kuten Maarit Bärlund ja Pirkko-Liisa Kellokumpu-Lehtinen toteavat katsauksessaan.

Muissa katsausartikkeleissa käsitellään lymfoomien patologisanatomista diagnostiikkaa, follikulaarisen lymfooman muuttuvaa hoitoa, keuhkoveritulpan diagnosoinnin ja hoidon haasteita sekä munuaisten kannalta merkittävää monoklonaalista gammapatiaa.

Palliatiivisesta hoidosta ympärileikatun vauvan sinistelyyn

Pääkirjoituksia on kaksi kappaletta. Ensimmäisessä käsitellään palliatiivisen hoidon integraatiota osaksi kuolemaan johtavien kroonisten sairauksien käypää hoitoa. Varhainen integroitu palliatiivinen hoito parantaa potilaiden elämänlaatua.

Antikoagulaatiohoito altistaa tapaturmaisille kallonsisäisille vuodoille. Toisessa pääkirjoituksessa todetaan, että suorat antikoagulantit vaikuttavat hieman varfariinia turvallisemmilta potilaille, joilla on riski saada pään vamma.

Alkuperäistutkimuksen tavoitteena oli selvittää mahdollisten ruokariippuvuusoireiden koettua esiintyvyyttä sekä ruokariippuvuuden yhteyksiä mielenterveysoireisiin ja painoindeksiin FinnBrain-syntymäkohortin osatutkimuksessa. Tämä on ensimmäinen suomalaisten ruokariippuvuusoireita kartoittava tutkimus. Sen mukaan nämä oireet ovat huomattavan yleinen koettu ongelma ja mahdollisesti oleellinen tekijä väestön ylipainon kehittymisessä.

Vinkistä vihiä -tapauksessa pohditaan ympärileikatun vauvan sinistelyn syytä.

Numeron sisältöön voit tutustua Duokkari-podcastissa!

Jäsen, lue numero 2/2023 »