Pakolaispotilaiden psykiatrisen hoidon kehittäjä Tapio Halla sai arvostetun Konrad ReijoWaaran palkinnon

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim myönsi Konrad ReijoWaaran palkinnon 18.11.2022 psykiatrian erikoislääkäri Tapio Hallalle kunnianosoituksena pakolaistaustaisten potilaiden psykiatrisen hoidon kehittämisestä. Pakolaispotilaiden hoidossa Halla korostaa moniammatillisen tiimin tärkeyttä. Traumaattiset kokemukset ilmenevät kehollisina oireina ja vaikuttavat monin tavoin psyykkiseen vointiin.  

Urallaan sitkeästi pakolaisten oikeutta psykiatriseen hoitoon puolustanut Tapio Halla on kehittänyt etenkin kidutettujen ja vaikeasti traumatisoituneiden potilaiden hoitoa. Hän työskentelee Tampereen yliopistollisen sairaalan pakolaispsykiatrian poliklinikalla. 

Halla aloitti pakolaispotilaiden hoitamisen Tampereella neljännesvuosisata sitten. Pakolaisuus oli tuolloin Suomessa uusi ilmiö. Pakolaisten määrän lisääntyessä 1990-luvun puolivälissä myös huoli heidän psyykkisestä oireilustaan kasvoi. Tämän seurauksena perustettiin pakolaisten mielenterveysongelmiin erikoistunut sosiaalityöntekijän ja lääkärin muodostama työryhmä. Ajan mittaa poliklinikan moniammatillinen tiimi on kasvanut muun muassa fysio- ja toimintaterapeutilla. 

”Vuosien aikana olen nähnyt, miten vaikeat kokemukset, kuten sota, kidutus ja traumat vaikuttavat monella tavoin potilaiden psyykkiseen vointiin ja sairastumiseen. Potilaat pelkäävät usein leimautumista psykiatrisiksi potilaiksi, mikä vaikeuttaa avun hakemista ja kroonistaa ongelmia. Poliklinikan alkuvaiheista lähtien olen hankkinut koulutusta muun muassa muista Pohjoismaista, koska siellä on pidemmät perinteet pakolaisten hoidosta”, hän kertoo. 
 
Tapio Halla toimii monissa maahanmuuttajien ja pakolaisten mielenterveyteen liittyvissä verkostoissa, ja hän on kysytty kouluttaja. Lisäksi hän on kirjoittanut lukuisia aihetta käsitteleviä artikkeleita ja oppikirjatekstejä.  

”Olen käynyt kouluttamassa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia eri puolilla Suomea. Lisäksi olen osallistunut moniin pakolaisten mielenterveyttä käsitteleviin kehittämishankkeisiin alueellisesti ja valtakunnallisesti. Myös lääketieteen ja muiden alojen opiskelijoiden ohjaus on viime vuosina ollut tärkeä osa poliklinikan toimintaa.” 

Työ on lisännyt ymmärrystä kehollisuudesta ja traumojen moninaisesta oireilusta  

Tapio Halla on lähtöisin Vilppulan maaseudulta. Hän aloitti lääketieteen opinnot vuonna 1978 ja valmistui psykiatrian erikoislääkäriksi vuonna 1991. Erikoistumiskoulutuksen aikana hän opiskeli myös perhe- ja psykoterapeutiksi. 

”Perhe- ja psykoterapeutin taidot ovat todella hyödyllisiä pakolaistyössä. Paitsi perhekeskeisyys työssäni tärkeää on moniammatillinen tiimityö ja työskentely tulkin kanssa.” 
 
Moniammatillisuus on Hallan mukaan välttämätöntä pakolaispotilaiden hoidossa. Esimerkiksi terapeuttiset keskustelut käydään usein psykologin tai erikoissairaanhoitajan kanssa. Kidutettujen potilaiden hoito vaatii lähes aina fysioterapiaa. Taloudellisten- ja sosiaalisten ongelmien selvittelyssä tarvitaan sosiaalityöntekijää, ja toimintaterapeutin asiantuntemus on keskeistä potilaan toiminnallisen arvioinnin ja kuntoutuksen kannalta.  

”Työ vaatii kärsivällisyyttä ja epävarmuuden sietoa, mutta on hyvin palkitsevaa. Olen oppinut paljon kehollisuudesta ja toiminnallisuudesta. Myös traumojen merkitys ihmisten oireilussa, valinnoissa ja elämän kulussa on jatkuvasti ihmetyttänyt. Traumatiedon, tutkimuksen ja hoidon kehittyminen on kiinnostavassa vaiheessa. Potilaiden elämäntarinoiden kuuleminen ja heidän selviytymisensä lähes mahdottomista tilanteista on myös hyvin vaikuttavaa.” 

Kuva: Studio Torkkeli



 Arvostettu Konrad ReijoWaaran palkinto myönnettiin Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin 141. vuosipäivän symposiumissa 18.11.2022. Palkinto myönnetään vuosittain ensisijaisesti ahkeralle ja taitavalle kenttätyössä toimivalle lääkärille. Palkinnon saaja on potilaiden ja kollegojen arvostama, ja hänen työtään leimaavat korkea ammattitaito, auttamisen halu, rehellisyys ja ystävällisyys. Palkinnon suuruus on 20 000 euroa.