Uusimman Duodecim-lehden teemana itsemurhien ehkäisy – lue numero 21!

Numeron teemana on itsemurhien ehkäisy. Vuonna 2020 Suomessa kuoli itsemurhaan 721 ihmistä. Vaikka itsemurhakuolleisuus on Suomessa puolittunut 30 vuodessa, on se edelleen suurempaa kuin muissa Pohjoismaissa. Itsemurhien ehkäisy vaatiikin tehostamista.

Teemanumeron sisältöön voit tutustua kuuntelemalla Duokkari ekstra -podcastin. Siinä Kari Hevossaari haastattelee teeman toimittaneita Timo Partosta ja Jaana Suvisaarta, jotka ovat THLn tutkimusprofessoreita.

Tunnista, hoida, kirjaa

Keskeistä on tunnistaa erityisen suuressa itsemurhariskissä olevat henkilöt ja ohjata heidät tarpeenmukaiseen hoitoon, toteaa professori Erkki Isometsä pääkirjoituksessaan.

Toisessa pääkirjoituksessa Timo Partonen muistuttaa kirjaamaan itsemurhayritys terveydenhuollon asiakirjoihin. Tämä tieto ohjaa tulevia hoitotahoja arvioimaan itsetuhoisuutta ja samalla auttaa itsetuhoisuutta koskevan seurantatiedon kehittämistä.

Erityisesti opiskelijoille toimitus suosittelee Näin tutkin -artikkelia, jossa annetaan ohjeita päivystyksessä tavalliseen vaikeaan tilanteeseen, päihtyneen ja riippuvuusongelmaisen henkilön itsemurhariskin arviointiin.

Itsetuhoisuuden ja itsensä vahingoittamisen eri muotoja ja niiden taustatekijöitä valotetaan katsauksessa. Toisessa katsauksessa kuvataan yksi näyttöön perustuvista itsetuhoisuuden hoitointerventioista, dialektinen käyttäytymisterapia epävakaan persoonallisuuden hoidossa.

Nuku enemmän ja laihdu

Teema-artikkelien lisäksi numerossa on muutakin kiinnostavaa sisältöä. Pääkirjoituksessa esitellään maailman helpoin ja turvallisin keino laihduttaa: nuku enemmän. Toisessa pääkirjoituksessa kerrataan, miten koronarokotteet hankittiin ja jaettiin, kun tietoa oli vähän eikä syväjäälogistiikkaa ollut tarjolla.

Katsausartikkeleissa käsitellään nikotiinin sydän- ja verisuonivaikutuksia, harvinaisia aivojen rappeumasairauksia sekä lääketieteellisen hoidon aiheuttamia kuolemia ja niiden tulkintaa. Tutkimus ja opetus -palstalla poraudutaan siihen, kuinka syöpäpotilaita koskeva tutkijalähtöinen kliininen lääketutkimus pystytetään ja hoidetaan.

Lopuksi voi pohtia vielä Vinkistä vihiä -palstan tapausta, jossa potilas kärsi sietämättömästä sormikivusta.

Jäsen, tutustu teemanumeroon »