Tiede on pidettävä paikallaan, terveyspalvelujärjestelmän kivijalkana.
Tiedolla johtaminen on päivän sana, tai se on tietysti sanapari. Sillä tarkoitetaan päivittäisessä puheessa eri asioita, ja sosiaali- ja terveysministeriö onkin pitänyt tarpeellisena julkaista oman määritelmänsä: ”Tiedolla johtamisella tarkoitetaan ajantasaiseen ja laadukkaaseen tietoon perustuvaa päätöksentekoa. Päätöksenteossa käytettävä tieto on kerätty menneisyydessä. Käsitteellä tarkoitetaan myös kaikkia rutiineja ja toimenpiteitä, jotka tähtäävät järkiperäiseen päätöksentekoon.”
Ministeriön sivuilta tiede, ainakin sanana, puuttuu kokonaan. Sitä vähän sivutaan mainitsemalla toisiolaki, jonka yhdeksi taustatavoitteeksi oli asetettu rekisteritutkimuksen edistäminen. Sivuilla laki mainitaan rekistereiden ja tiedolla johtamisen kannalta.
Väestön ja potilasasiakkaiden, potilaiden, tutkiminen, taudinmääritys ja hoitaminen perustuvat lääketieteeseen, hammaslääketieteeseen… Ilman tiedettä ammattilaiset ovat kädettömiä. Tutkittu tieto, tiede, pitää sisällään ymmärrettävästi kuvatut menetelmät ja tulokset. Lääketieteessä keskeisiä käsitteitä ovat teho, vaikuttavuus ja kustannusvaikuttavuus.
Tiede on pidettävä paikallaan
Aivan olennainen osa on tulosten kriittinen tarkastelu suhteessa nykyisiin käsityksiin. Pitää pohtia mahdollisia harhoja (bias) sekä sovellettavuutta käytäntöön. Selvää on myös, että se, mikä oli totta opiskeluvaiheessa, ymmärretään lääketieteellisen tutkimuksen valossa toisin jo seuraavalla vuosikymmenellä. On huolestuttavaa, että tiede ei näy omana sananaan. Samoin on huolestuttavaa, että tutkimuksen rahoitus pienenee, eritoten kliinisen tutkimuksen.
Tiedolla johtaminen vaikuttaa enemmänkin ajantasaisen toimintatiedon käyttämiseltä. Sitä tarvitaan, ja sen suhteen pääkysymys on, miten suuri osa ammattilaisten työajasta pitää, kannattaa tai tarvitsee käyttää toimintatiedon keräämiseen, siis kirjaamiseen. Tiede on pidettävä paikallaan, terveyspalvelujärjestelmän kivijalkana. Britti Sir Muir Gray tiivisti pääperiaatteen lauseeseen Knowledge is the enemy of disease.
Vastaa