
Mielenterveyssektorilla tarvitaan lisää lyhytpsykoterapeuttista osaamista. Kustannus Oy Duodecimin uutuuskirja Toipumisorientaatio ja ratkaisukeskeisyys lyhytpsykoterapiassa antaa välineitä asiakkaan osallisuutta tukevien, nopean avun mielenterveyttä edistävien palveluiden toteuttamiseen. Varhaisen vaiheen lyhytpsykoterapia voi olla riittävä ja kustannustehokas hoitokeino suurelle joukolle avuntarvitsijoita.
Psykologi, PsM, KM, VET-psykoterapeutti Sirkku Ruudun ja KM, sosionomi, VET-psykoterapeutti Hilkka Putkisaaren uutuuskirjassa Toipumisorientaatio ja ratkaisukeskeisyys lyhytpsykoterapiassa esitelty terapiasuuntaus painottaa ihmistä oman elämänsä aktiivisena toimijana, joka itse määrittelee tarpeensa ja tavoitteensa omalle hyvinvoinnilleen.
Kirja on syntynyt yhteiskunnallisesta tarpeesta, jossa mielenterveystyöhön kaivataan enemmän nopeaa, kustannustehokasta ja ennaltaehkäisevää työskentelyotetta. Alan ammattilaiset saavat kirjasta lyhytpsykoterapian työkaluja, joita voi suoraan soveltaa asiakastyöhön.
Asiakkaan voimavarat ja osallisuus ovat keskiössä
Ratkaisukeskeinen lyhytpsykoterapia lähtee asiakkaan merkitykselliseksi ja tärkeiksi kokemista asioista ja siinä paneudutaan elämänalueisiin, joihin asiakas itse haluaa muutosta.
”Tarkoituksena on vahvistaa asiakkaan itseymmärrystä ja toimijuutta. Tärkeää on kehittää tunteiden säätelytaitoja, laajentaa näkökulmaa ja valjastaa asiakkaan oma potentiaali käyttöön. Kytkös jokapäiväiseen elämään on vahva ja tavoitteena on sujuva arki, ei niinkään persoonallisuuden syvärakenteiden muuttaminen”, Ruutu sanoo.
Terapian tavoitteet ja työskentelytapa räätälöidään asiakkaan tarpeisiin sopivaksi. Asiakkaan tekemät käytännön harjoitteet konkretisoivat ja vahvistavat muutosta. Ennalta määritelty aikaraja toimii prosessia nopeuttavana ja motivoivana voimana.
Ratkaisukeskeisen lyhytpsykoterapian toipumisorientaatio korostaa merkityksellistä ja hyvää elämää oireista ja ongelmista huolimatta. Sairaus-, ongelma- ja diagnoosikeskeisyydestä pyritään irtautumaan kohti hyvinvointia.

”Toivon luominen on keskeistä. Haasteet eivät välttämättä poistu, mutta niiden kanssa voi elää hyvää elämää. Toipumisorientaatio tähtää siihen, että mielenterveysongelmista kärsivä oivaltaa itselle sopivat keinot arjessa toimimiseen ja näkee muutoksen mahdollisena.”
Vaikuttavan ja kustannustehokkaan lyhytterapian tarjonta puuttuu palvelujärjestelmästä
Terveydenhuollossa on jatkuva paine hoitaa useampia ihmisiä entistä tehokkaammin vähemmillä resursseilla. Mielenterveyspalvelut ovat pahoin ruuhkaantuneet ja hoitojonot terapioihin ovat pitkiä.
Ratkaisukeskeisyyteen ja toipumisorientaatioon nojaava lyhytpsykoterapia voisi oikeaan aikaan tarjottuna olla yksi ratkaisu ongelmaan, sillä läheskään kaikki terapia-asiakkaat eivät tarvitse kallista ja paljon resursseja vaativaa pitkää psykoterapiaa toipuakseen.
Lyhytpsykoterapian tarjoaminen matalalla kynnyksellä mahdollistaisi myös pitkien terapioiden resurssien suuntaamisen niille, joille se on paras hoitokeino. Lyhytpsykoterapia kuitenkin puuttuu palveluvalikoimasta, vaikka tutkimusten mukaan vähintään puolet asiakkaista saa tarvittavan avun lyhytpsykoterapiasta.
”Ratkaisukeskeinen lyhytpsykoterapia voi olla riittävä apu silloin, kun ongelmat eivät ole ehtineet paisua eikä kyse ole vakavista persoonallisuuden tai identiteetin ongelmista. Lyhytpsykoterapiaa tulisi olla tarjolla heti alkuvaiheessa ja asiakkaalle räätälöitynä”, Putkisaari sanoo.

”On yhteiskunnallekin edullisempaa, jos lyhyellä terapialla saadaan vahvistettua mielenterveyttä. Ennen kaikkea kyse on kuitenkin inhimillisen kärsimyksen pitkittymisen välttämisestä”, Putkisaari jatkaa.
Sirkku Ruutu ja Hilkka Putkisaari ovat opettajia, ratkaisukeskeisiä kouluttajapsykoterapeutteja ja kognitiivisia lyhytpsykoterapeutteja. Useita ohjausalan tietokirjoja kirjoittanut Ruutu toimii koulutusjohtajana monissa kesäyliopistojen kanssa toteutettavissa lyhytterapeuttikoulutuksissa. Hän on opettanut Oulun ja Turun yliopistossa ratkaisukeskeisiä psykoterapeutteja ja lyhytterapiakoulutusten lisäksi kouluttaa muun muassa työnohjaajia ja sovittelijoita.
Psykoterapian moniosaaja Hilkka Putkisaari on taidepsykoterapeutti, seksuaaliterapeutti ja kliininen seksologi (NACS) sekä tunnekeskeinen paripsykoterapeutti (ICEEFT). Psykoterapiatyönsä lisäksi hän toimii lyhytterapeutti- ja taideterapiakouluttajana sekä luennoi ja kouluttaa kansainvälisissä terapia-alan koulutuksissa.
Tutustu uutuuskirjaan Kustannus Oy Duodecimin verkkokaupassa.