
Miten voimme tarjota yhdenvertaisesti mahdollisimman hyvin väestön terveyttä ja hyvinvointia edistäviä laadukkaita palveluita? Tähän sosiaali- ja terveydenhuollon tärkeimpään kysymykseen pureutuu professori, lääketieteen ja kirurgian tohtori Antti Malmivaara uutuuskirjassaan Vaikuttavuus sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Vaikuttavuuden eli potilaan saaman terveys- ja hyvinvointihyödyn luotettava arviointi edellyttää yhteisesti sovittua tiedonkeräystä potilaiden ominaisuuksista, toimenpiteistä ja hoidon tuloksista. Pelkkien hoitotulosten ja kustannusten mittaaminen ei riitä, vaikka niin joskus luullaan. Terveyttä ja hyvinvointia tuottava lisäarvo syntyy sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen ja potilaan yhteistyönä. Edellytykset lisäarvolle luodaan toimivalla organisaatiolla ja hyvällä johtamisella.
Kustannus Oy Duodecimin uutuuskirja Vaikuttavuus sosiaali- ja terveydenhuollossa tarjoaa kattavan, tutkimukseen perustuvan kuvan sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuuden arvioinnista sekä keinoista, joilla arkivaikuttavuutta voidaan parhaiten edistää. Vaikuttavuus- ja kustannusvaikuttavuustiedon parempaa ymmärrystä tarvitaan etenkin nyt, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 alussa.
Vaikuttavuuden arviointi edellyttää tarkkaa dokumentaatiota
Jotta voidaan arvioida vaikuttavuutta eli ammattilaisen potilaalle tuottamaa terveyshyötyä, se täytyy erottaa muista paranemiseen vaikuttavista tekijöistä.
”Jos tarkastellaan vain kustannuksia sekä potilaan tilaa hoitoon tullessa ja sieltä lähtiessä, ei oteta huomioon luonnollista paranemistaipumusta, joka voikin olla hyvän hoitotuloksen pääasiallinen syy. Tällainen mittaaminen ei kerro vaikuttavuudesta tai kustannusvaikuttavuudesta juuri mitään”, Malmivaara sanoo.
Luotettavaa ja vertailukelpoista vaikuttavuustietoa saadaan yhteisesti sovitulla huolellisella dokumentaatiolla potilaasta, hänen diagnoosistaan, tilan vaikeusasteesta sekä hoitotoimenpiteistä ja hoidon tuloksista. Parhaimmillaan tämänkaltainen dokumentaatio toteutuu kansallisissa laaturekistereissä.
Arkivaikuttavuuden lääketieteen perustana on ammattilaisten osaaminen
Kaiken sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan tulee tähdätä potilaiden ja väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen – olipa kyse koulutuksesta, kliinisestä työstä, tutkimuksesta tai hallinnosta.
Arkivaikuttavuuden lääketieteen tavoitteena on, että potilaat saavat arkiolosuhteissa mahdollisimman vaikuttavaa hoitoa yhteiskunnan kannalta hyväksyttävissä olevin kustannuksin.
”Vaikuttavuuden tuottavat alan ammattilaiset työssään yhdessä potilaiden eli asiakkaiden kanssa. Heidän osaamisensa on vaikuttavuuden kivijalka. Hyvä diagnostiikka ja tilan arviointi, oikeiden toimenpiteiden valinta ja niiden onnistunut tekeminen sekä potilaan kohtaamisen taidot ovat ratkaisevan tärkeitä.”
Osaamisen kehittämisen ohella tarvitaan panostusta näyttöön perustuvaan lääketieteeseen sekä erityisesti suoriutumisen dokumentointiin ja vertaiskehittämiseen.
Organisaatioiden, hyvinvointialueiden ja valtakunnallisten päättäjien tehtävänä on luoda puitteet, joissa potilas- ja asiakastyötä tekevillä on hyvät mahdollisuudet tuottaa vaikuttavuutta. Siihen vaaditaan ymmärrystä vaikuttavuustiedon arvioinnista ja sovellettavuudesta. Johtajien tulee edistää hyvää työskentelykulttuuria ja toimivaa organisaatiota, ja siten tukea niitä, jotka luovat sosiaali- ja terveydenhuollon varsinaisen arvon.

Tutustu uutuuskirjaan Kustannus Oy Duodecimin verkkokaupassa »
Professori, lääketieteen ja kirurgian tohtori Antti Malmivaara on toiminut Suomen terveydenhuollon menetelmien yksikön ylilääkärinä ja THL:n terveys- ja sosiaalitalousyksikön ylilääkärinä. Malmivaara on ollut sivutoiminen Käypä hoito -toimittaja 20 vuoden ajan. Malmivaaran julkaisemat tieteelliset tutkimukset käsittelevät erityisesti lääketieteellisen hoidon vaikuttavuutta, turvallisuutta ja kustannusvaikuttavuutta. Kansainvälisiä tieteellisiä julkaisuja on yli 200 ja niihin on viitattu yli 11 000 kertaa. Malmivaara on järjestelmällisiä katsauksia julkaisevan Cochrane Back and Neck -toimituskunnan ja Cochrane Rehabilitation -ohjausryhmän sekä Euroopan kuntoutuslääketieteen akatemian jäsen. Hän on luonut arkivaikuttavuuden lääketieteen ja vertaiskontrolloidun tutkimuksen käsitteet, ohjeistot kliinisten ja järjestelmiin kohdistuvien interventioiden vaikuttavuuden ja tulosten sovellettavuuden arviointiin sekä suosituksen sosiaali- ja terveydenhuollon visiolle ja strategialle.