Päivitetty uniapnean Käypä hoito -suositus painottaa elintapojen merkitystä

Elintapaohjaus on keskeistä uniapnean ehkäisyssä ja hoidossa. Uniapneaa voidaan ehkäistä painonhallinnalla ja lieventää liikunnalla.

Obstruktiivinen uniapnea on unenaikainen hengityshäiriö, jossa ylähengitysteiden unenaikaisen ahtautumisen vuoksi hengitysilmavirtaus estyy tai rajoittuu. Suomessa uniapnea on diagnosoitu noin 4 prosentilla väestöstä, mutta todellisuudessa uniapneapotilaiden määrä lienee huomattavasti suurempi. 

Uniapneaa voidaan ehkäistä painonhallinnalla, ja liikapainoa ja muita sydän- ja verisuonitautien vaaratekijöitä vähentävät elintapamuutokset ovat keskeinen osa myös uniapnean hoitoa. Elintapahoitojen tiedetään lieventävän uniapnean vaikeusastetta. Painonhallinta on tärkeää erityisesti ylipainoisten potilaiden uniapnean ehkäisyssä ja hoidossa. Lievässä uniapneassa laihdutus voi olla riittävä hoito.

Säännöllinen liikunta ilmeisesti lieventää uniapnean vaikeusastetta ja sen oireita. Liikkujilla on havaittu uniapnean lieventymistä, vaikka paino ei putoaisikaan.

Uniapneapotilaiden tulisi välttää unilääkkeiden ja rauhoittavien lääkkeiden käyttöä sekä alkoholin nauttimista ennen nukkumaanmenoa. Myös tupakointia tulisi välttää, sillä tupakointi turvottaa limakalvoja.

”Elintapaohjaus on aivan keskeistä uniapnean ehkäisyssä ja osana hoitoa”, painottaa suositustyöryhmän puheenjohtaja, professori Tarja Saaresranta.

Kompressio- eli tukisukkien käytön valveillaoloaikana on havaittu lieventävän uniapnean vaikeusastetta. Myös asentohoidosta eli selällään nukkumisen estämisestä on hyötyä lievän tai keskivaikean asennosta riippuvaisen uniapnean hoidossa.

Muilla hoidoilla on edelleen paikkansa

Uniapnean hoidossa käytettävillä muilla vaihtoehdoilla on Tarja Saaresrannan mukaan toki edelleen paikkansa. CPAP- eli ylipainehengityshoito on ensisijainen erityisesti keskivaikeissa tai vaikeissa taudinkuvissa. Uniapneakiskolla voidaan hoitaa erityisesti lieväoireisesta ja nykykäsityksen mukaan myös keskivaikea-asteisesta uniapneasta kärsiviä normaali- tai liikapainoisia potilaita sekä niitä, joille CPAP-hoito ei onnistu. Kirurginen hoito soveltuu potilaille, joilla on merkittäviä uniapnealle altistavia nielun tai kasvojen alueen rakenteellisia tekijöitä.

Tarja Saaresranta korostaa CPAP-hoidon ja uniapneakiskon käytön tärkeyttä koko yön ajan, sillä erityisesti aamuyöhön painottuvat REM-unijaksojen aikaiset hengityskatkokset näyttäisivät olevan yhteydessä moniin liitännäissairauksiin. Lievääkin oireista uniapneaa kannattaa hoitaa, koska hoitamattomana se näyttäisi olevan yhteydessä oheissairauksiin.

Uniapnean oireena voi olla myös unettomuus 

Päiväväsymyksen ja siihen liittyvän uneliaisuuden lisäksi uniapneapotilailla esiintyy yleisesti myös unettomuutta, jonka samanaikainen hoito kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmillä parantaa uniapneapotilaan yöunen laatua, CPAP-hoitoon sitoutumista ja päiväaikaista toimintakykyä.

Tutustu päivitettyyn uniapnean Käypä hoito -suositukseen »