Duodecim-lehden teemana verenpainetauti – lue numero 19!

Mikä on verenpaine?” on ensimmäisenä kysymysten joukossa, jos vointi heikkenee. Verenpainetta mitataan koululaisilta, kutsunnoissa, ajanvarauskäynneillä ja päivystyksessä tehohoidosta puhumattakaan. Tämän Duodecim-lehden teemana on verenpainetauti.

Verenpaineen nousu ja hoitovaste voidaan todeta helposti mittauksin, eikä verenpainetaudin ensioireena tulisi olla valtimotapahtuma tai äkkikuolema. Toivottavasti kollegat innostuvat mittaamaan myös oman verenpaineensa!

Verenpainetauti-teemanumerossa käsitellään aihetta laajasti. Artikkelien aiheita ovat muun muassa renovaskulaarinen hypertensio, verenpainetaudin genetiikka, primaari aldosteronismi, unihäiriön ja stressin yhteys verenpainetautiin sekä lasten ja nuorten verenpainetauti.

Monimuotoinen kuivasilmäisyys

Opiskelijoille toimitus suosittelee tällä kertaa kuivasilmäisyyttä koskevaa katsausartikkelia. Kuivasilmäisyys on yleinen ja monitekijäinen kyynelnestekalvon ja silmän pinnan sairaus. Hoidossa tekokyynelvalmisteet auttavat yleensä vain lievimpiin oireisiin. Huomiota tulisikin kiinnittää oireita aiheuttaviin tekijöihin ja niiden eliminointiin, silmäluomien tilaan ja tulehdusreaktion hoitoon. Hankalimmat muodot kuuluvat silmälääkärin hoidettavaksi.

Pääkirjoitus ottaa kantaa siihen, milloin aikuisen ADHD-epäilyn tulisi johtaa tutkimuksiin. Diagnosointi edellyttää perehtymistä oireyhtymään ja kokemusta psykiatrisesta erotusdiagnostiikasta. Tutkimusten ja hoidon porrastus tulisi järjestää kunkin sotealueen resurssien mukaisesti, mielellään hoitoketjun kirjallisen kuvauksen muodossa.

Alkuperäistutkimuksessa käsitellään paksusuolisyövän seulontapilotin kahden ensimmäisen vuoden sujumista. Valtakunnallinen, kahden vuoden välein toteutettava ulosteen immunokemialliseen veritestiin (FIT) perustuva seulonta käynnistyy tänä vuonna.

Jäsen, lue numero 19 »