Lääkärin ja potilaan onnistunut kohtaaminen on hoidon vaikuttavuuden ydin – uutuuskirjasta keinoja hyvään hoitokumppanuuteen

Lääkäri antaa potilaalle hoito-ohjeet, mutta potilas ei noudata niitä. Mistä on kyse? Vastaus voi löytyä lääkärin ja potilaan vuorovaikutuksesta. Kustannus Oy Duodecimin uutuuskirja tarjoaa tutkimukseen pohjaavaa tietoa potilaan ja lääkärin onnistuneesta yhteistyöstä ja hoitoon vaikuttavasta viestinnästä. Hyvä hoitokumppanuus yhdistää lääketieteellisen tiedon potilaan arkeen.

Terveydenhuollon viestinnän tutkijana ja kehittäjänä toimiva VTT, KTM Harry Köhler paneutuu uutuuskirjassaan terveydenhuollon vaikuttavuuden etulinjaan, lääkärin ja potilaan kohtaamiseen. Kustannus Oy Duodecimin julkaisema Potilaan ja lääkärin yhteistyö – Parantavan hoitosuhteen ytimessä kertoo, kuinka lääkäri ja potilas voivat yhdessä työskennellä potilaan terveyden ja hyvinvoinnin eteen.

Potilas on oman elämänsä paras asiantuntija

Potilaalla on yhä suurempi rooli omassa hoidossaan. Hoidon onnistumiseen vaikuttaa lääketieteellisten toimenpiteiden lisäksi potilaan koko elämänpiiri. Toimiva hoitokumppanuus ottaa huomioon lääketieteellisen tiedon sekä potilaan arjen, arvostukset ja toiveet.

Yhteistyö ei tarkoita lääkärin asiantuntemuksen häivyttämistä – päinvastoin.  Lääketieteen osaajana lääkäri on asiantuntija-auktoriteetti, joka tuntee lääketieteen tarjoamat hoitokeinot. Potilas sen sijaan tietää omasta elämästään parhaiten.

”Lääkärin tehtävänä on selvittää potilaan mahdollisuudet ja kyky toimia itse oman terveytensä edistäjänä ja toteuttaa lääkärin hoito-ohjeita omassa arjessaan. Potilaankin kannattaa olla aktiivinen ja kertoa toiveistaan ja huolistaan. Se, mitä tapahtuu vastaanottotilanteen jälkeen kotioloissa, voi olla hoidon onnistumisen kannalta ratkaisevaa”, Köhler sanoo.

Hoitoon vaikuttava viestintä on lääkärin ammattiosaamista

Harry Köhler on koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori ja kauppatieteiden maisteri. Hänen väitöskirjansa Hoitava viestintä käsittelee lääkärin vaikuttavaa viestintää potilaskohtaamisessa. Köhler toimii terveydenhuollon viestinnän tutkijana ja kehittäjänä. Turun yliopistossa hän vetää kansanterveystieteen alaan kuuluvaa vaikuttavan potilasviestinnän opetus- ja tutkimushanketta.

Kaikki voivat oppia kohtaamisen taitoja ja soveltaa työssään vaikuttavan viestinnän välineitä. Vastaanottotilanteessa lääkärin on helpompi ohjata keskustelua potilaan elämismaailmaan, jos käytössä ovat tutkimukseen pohjaavat vuorovaikutuksen toimintamallit.

”Terveydenhuollossa on usein kiire, byrokratiaa on paljon ja lääkärit vaihtuvat. Nimenomaan siksi on tärkeää päästä lyhyellä vuorovaikutuksella hyviin tuloksiin. Kyse on hoidon vaikuttavuudesta.”

Mitä lääkärin pitää sitten osata tehdä? Tutkimushavaintojen perusteella lääkärin kannattaa esittää kysymyksiä, jotka saavat potilaan konkretisoimaan vaivan omaan arkeensa ja lujittavat hänen käsitystään itsestä hoidon toteuttajana.

”Jo kaksi lääkärin hyvin valitsemaa kysymystä voivat herättää potilaassa oivalluksen. Kun lääkäri tiedustelee, miten vaiva haittaa potilaan elämää ja minkä potilas itse on huomannut auttavan, saatetaan päästä jo pitkälle.”

Keskeistä on myös vahvistaa sitä, minkä potilas kokee jo ennestään merkitykselliseksi.

”Terveys itsessään ei aina ole riittävä syy huolehtia omasta hyvinvoinnista. Tulee helposti tehtyä epäterveellisiä valintoja, kun mukavuus vie voiton. Jos potilas sen sijaan kokee, että terveys on väline johonkin tärkeään, syntyy halu pitää huolta itsestä. Tähän hoitoon vaikuttavalla viestinnällä pyritään.” 

Tutustu Potilaan ja lääkärin yhteistyö – Parantavan hoitosuhteen ytimessä -kirjaan Kustannus Oy Duodecimin verkkokaupassa.