Duodecim-lehdessä mielenkiintoista sisältöä sairaalan ulkopuolisista synnytyksistä murhamysteerien vetovoimaan

Synnyttääkö sairaalassa, auton kyydissä matkalla sairaalaan vai suunnitellusti kotona, pohditaan tämän numeron pääkirjoituksessa. Suomessa syntyy vuosittain sairaalan ulkopuolella alle 300 lasta eli alle 1 % kaikista syntyneistä lapsista. Sairaala on edelleen turvallisin ja suositeltavin paikka synnyttää.

Näin hoidan – käytännönläheisesti


Näin hoidan -artikkeleita on tässä numerossa kaksi kappaletta. Ensimmäisessä kuvataan keskeiset tahdistinpotilaan perioperatiivisen hoidon toimintatavat. Leikkaussalitoimenpiteissä suurin riski vakaville haittatapahtumille on tahdistinriippuvaisilla tai rytmihäiriötahdistinhoidossa olevilla potilailla.

Toisessa Näin hoidan -kirjoituksessa käsitellään syöpää sairastavan anemiaa. Syövän aiheuttama tulehdus, raudan tai vitamiinien vaje, vuoto sekä syövän hoitoon käytettävät lääkkeet ovat yleisimpiä syöpäpotilaan anemian kehittymisen riskitekijöitä.

Neljä katsausta ja alkuperäistutkimus

Tässä numerossa katsausartikkelien aiheina ovat perinnöllinen hemofagosyttinen oireyhtymä, krooninen tromboembolinen pulmonaalihypertensio, MS-taudin ja sen lääkehoitojen vaikutus syöpäriskiin sekä täysmittainen simulaatioharjoittelu terveydenhuollon erityistilanteiden käyttöönoton tukena.

Alkuperäistutkimus tarkastelee vuosina 1997–2008 Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella diagnosoitujen seropositiivista nivelreumaa sairastavien potilaiden niveleroosioiden kehittymistä kymmenen vuoden seurannassa. Tutkimuksen perusteella voitiin todeta, että niveleroosioita kehittyy myöhemmin diagnoosin saaneilla pienemmälle osalle potilaista ja eroosioiden laajuus on vähentynyt.

Kolumnistina on tällä kertaa oikeuslääkäri Lasse Pakanen. Hän miettii syitä sille, miksi murhamysteerit kiinnostavat ja dekkarit menevät kansaan kuin häkä.

Jäsen, lue Duodecim-lehti numero 18
»