Pitkäjänteinen koulutuksen kehittäjä palkittiin – Leila Niemi-Murola sai Duodecimin lääketieteen opettajan palkinnon

Lääkärien koulutuksen kehittäminen ja pitkäjänteinen kouluttaminen usealla vuosikymmenellä toi Duodecimin lääketieteen opettajan palkinnon vanhemmalle kliiniselle opettajalle, LT ja dosentti Leila Niemi-Murolalle. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.

Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin palkintoperustelujen mukaan Leila Niemi-Murola erottui hakijoiden joukosta ansioiden laajuudella, aktiivisuudella, kouluttautuneisuudella, kansainvälisellä näkyvyydellä sekä pitkäjänteisyydellä usealta vuosikymmeneltä. Hän on kehittänyt aktiivisesti ja pitkään lääkärien koulutusta.

”Tuntuu todella hyvältä saada tämä palkinto! Olen aina halunnut ennakkoluulottomasti kartoittaa uusia asioita, se on ollut punainen lanka kaikessa tekemisessäni urallani”, Niemi-Murola kuvaa.

Erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallisena koordinaattorina toimiva Niemi-Murola on tehnyt merkittävää työtä osaamisperusteisen lääkärikoulutuksen kanssa. Esimerkillinen työ opettajana kerää laajan arvostuksen kollegoilta.

”Leila Niemi-Murola on toiminut monipuolisesti tutkijana ja opettajana. Hän on pidetty ja hyvä opettaja, jolla on korkea pedagoginen ymmärrys. Hän on aina halukas osallistumaan ja auttamaan ja osaa olla hyvällä tavalla yhteydessä muihin ihmisiin”, palkinnon perusteluissa mainitaan. 

Tee kotiläksyt hyvin ja kuuntele kunnioittavasti

Omaa ammattitaitoaan anestesiologian ja tehohoitolääketieteen erikoislääkäri, dosentti Niemi-Murola on kehittänyt systemaattisesti ja kouluttautunut laajasti omalla urallaan. Hänellä on muun muassa ruotsalaisen Karoliinisen instituutin Master of Medical Education -tutkinto. Hän on verkostoitunut ja vaikuttanut laajasti niin Suomessa kuin ulkomailla. Kansainvälisissä tieteellisissä sarjoissa on julkaistu häneltä 34 raporttia, joista 18 liittyy lääkärien tai muiden terveydenhuollon ammattilaisten koulutukseen. Parhaillaan Niemi-Murola toimii muun muassa kolmen väitöskirjatutkijan ohjaajana.

”Minulla on kolme periaatetta työssäni. Seura tekee kaltaisekseen, kannattaa siis hakeutua itseään osaavimpien joukkoon ja oppia heiltä. Toiseksi pitää tehdä kotiläksyt hyvin eli perehtyä huolella kulloiseenkin asiaan. Kolmanneksi on tärkeää kuunnella aktiivisesti ihmisiä, jotka ovat eri mieltä. Selvitän, kyselen ja kuuntelen kunnioittavasti heitä – ja opin siten paljon”, hän listaa.      

Duodecimin koulutusvaliokunnan puheenjohtajana Leila Niemi-Murola toimi vuosina 2011–2013 ja jäsenenä 2008–2010.

Palkinto jaettiin Rantasalmella 11. elokuuta. 10 000 euron suuruinen palkinto on jaettu tähän saakka joka kolmas vuosi, mutta jatkossa se jaetaan joka vuosi.