Duodecim-lehden kesänumero on ilmestynyt – teemana myrkytykset

Tämän numeron teemana ovat myrkytykset. Numeron sisällöstä saat hyvän kuvan kuuntelemalla Duokkari- ja Duokkari ekstra -podcastit! Jälkimmäisessä Kari Hevossaari haastattelee teeman toimittajista Myrkytystietokeskuksen ylilääkäriä Tuomas Liliusta. Toisena toimittajana on oikeuskemisti ja tutkija Pirkko Kriikku.

Kesälukemiseksi tuhti paketti myrkytystietoutta

Myrkytystietokeskus aloitti toimintansa Suomessa syksyllä 1961. Viime vuoden tasavuosijuhlasta syntyi idea tähän teemanumeroon.

Pääkirjoituksessa kerrotaan Myrkytystietokeskuksen roolista myrkytyslääkkeiden käytön koordinoinnissa. Myrkytyslääke tarkoittaa myrkytysten hoidossa käytettävää lääkettä, joka voi olla joko spesifinen antidootti eli vastalääke tai jokin muu myrkytyksen hoidossa tarvittava lääke.

Teemassa on kaksi katsausta, jotka käsittelevät sieni- ja kasvimyrkytyksiä sekä käärmeen pureman aiheuttamia myrkytyksiä.

Opiskelijoille toimitus suosittelee Näin hoidan -artikkelia, joka käsittelee akuuttien myrkytysten diagnoosia ja hoitoa. Toinen Näin hoidan -artikkeli käsittelee hermokaasumyrkytyksen tunnistamista ja hoitoa.

Tapausselostuksia on kaksi kappaletta. Niissä kuvataan odottamaton myrkytyskuolema vuodeosastolla ja jyrsijämyrkyn sisältämän niin sanotun supervarfariinin aiheuttamaa pitkittynyttä INR-arvon suurentumista.

Hiljaisen epätoivon epidemia

Duodecim-lehden lääketieteellisen toimituksen psykiatrian toimittaja Jaana Suvisaari kirjoittaa Toimitukselta-tekstissään hiljaisen epätoivon epidemiasta. Tällä tarkoitetaan itsemurhia, huumemyrkytyskuolemia ja alkoholin aiheuttamiin maksasairauksiin liittyviä kuolemia.

Suomessa huumemyrkytyskuolemat ovat lähes kaksinkertaistuneet viimeisen 20 vuoden aikana. Vaikka aihe ilmaantuu hetkeksi uutisotsikoihin tilastotietoja julkaistaessa, päihdepalvelujen resursseja ei ole vastaavasti lisätty. Murheellista on, että viime vuosina huumemyrkytyskuolemat ovat yleistyneet erityisesti alle 25-vuotiailla. Tästä kertoo Myrkytykset-teeman alkuperäistutkimus.

Vinkistä vihiä -kuvakilpailun voittaja sekä totuuksia työstä, kohtuudesta ja kutsumuksesta

Vinkistä vihiä -kuvakilpailun voitti Markku Kauppi kirjoituksellaan, jonka otsikko on Ulvoiko susi? Kaksi muuta palkittua olivat Jonna Virtanen ja Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu. Yhteensä kilpailuun osallistui 12 kirjoitusta. Jokainen hyväksytty kirjoitus julkaistaan.

Heli Salmi on kirjoittanut numeroon mainion kolumnin, jossa havainnoidaan terävästi totuuksia työstä, kohtuudesta ja kutsumuksesta otsikolla Hidastelijan tuntipalkka ja kenraalin kukkaset.

Tunnen kuinka vauhti kiihtyy… -tapausselostuksessa kerrotaan kahdesta sähköpotkulautailijasta, joiden matka katkesi onnettomuuteen ikävin seurauksin.

Duodecim-lehden toimitus toivottaa oikein hyvää ja turvallista kesää kaikille lukijoille!

Jäsen, lue kesänumero 13–14 »