Duodecim-lehti numero 11 on ilmestynyt!

Tiedätkö, mikä on Betteridgen laki? Se selviää Duodecim-lehden kardiologitoimittajan Jussi Naukkarisen laatimasta Toimitukselta-tekstistä. Kyseinen laki koskee kirjoituksia, joiden otsikko on laadittu kysymysmuotoon siten, että siihen voi vastata joko myönteisesti tai kielteisesti. Tästä Duodecim-lehden numerosta ei poikkeuksellisesti löydy yhtään kysymysotsikkoa!

Teknostressiä ja mielenterveyshäiriöihin liittyneiden asenteiden pohdintaa

Pääkirjoituksia on kaksi kappaletta. Ensimmäisessä pohditaan terveydenhuollon ammattilaisten kokemaa teknostressiä. Se voi pahimmillaan heikentää työmotivaatiota ja lisätä työstä irtisanoutumisen riskiä. Toisaalta teknostressin vähentäminen on myös mahdollista, joskin vaivalloista.

Toisessa pääkirjoituksessa todetaan, että mielenterveyshäiriöihin liittyvät asenteet ovat muuttuneet myönteisemmiksi. Ikävä kyllä asenteiden muutos ei yksinään poista syrjintää. Hyvä hoito on syrjinnän poistamisen kulmakivi.

Kiinnostavia katsauksia

Tämän numeron katsausartikkelit käsittelevät raskaudenaikaisia virusinfektioita ja vastasyntynyttä, metformiinia ja syöpää, vagushermon stimulaation monia mahdollisuuksia, robottiavusteista tekonivelkirurgiaa ja lähisuhdeväkivallan tunnistamista.

Paraneoplastisia neurologisia sairauksia käsitellään sekä katsausartikkelissa että tapausselostuksessa.

Kaksi alkuperäistutkimusta

Ensimmäinen alkuperäistutkimuksista käsittelee lasten kasvuhormonihoitoa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa vuosina 1998-2020. Artikkelista saa hyvän käsityksen kasvuhormonihoidon indikaatioista, toteutuksesta ja tavoitteista.

Toinen alkuperäistutkimus käsittelee HPV-testaamisen vaikutusta kohdunkaulasyövän seulonnan lähete- ja löydösmääriin.

Kuuntele numeron sisältö ja Vinkistä vihiä podcasteina!

Lääkäri Kari Hevossaari kertoo Duokkari-podcastissa jokaisen numeron sisällöstä lyhyesti. Löydät Duokkarin maksuttomasti podcastsovelluksista tai verkkolehdestä.

Vinkistä vihiä -palstalla on oma podcastfeedinsä. Tällä kertaa pohditaan pieneksi käyneiden silmälasien arvoitusta.


Jäsen, lue D-lehti numero 11 »