Miten käy huomisen hoidon?

Kaikki päätöksenteko potilaiden parhaaksi ja heidän kanssaan perustuu lopulta lääketieteelliseen tutkimukseen, tutkittuun tietoon ja sen soveltamiseen. Iskulauseet Tämän päivän tutkimus on huomisen hoitoa ja Knowledge is the enemy of disease ovat edelleen niin totta. Ilman tutkimusta terveyspalvelujärjestelmä ei myöskään kehity.

Tiedolla johtamisestakin puhutaan ja kirjoitetaan niin paljon, että lääketieteellisenkin tiedon luulisi mahtuvaan samaan joukkoon. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että kaikki aivokapasiteetti suuntautuu hallintouudistukseen, jolla toki on hyviä tai vielä parempia tavoitteita, kuten eriarvoisuuden vähentäminen.

Laatikoiden järjestämiseen menee tovi, kun sotealueiden johtajat on vähitellen valittu. Seuraava kierros käsittää seuraavan tason johtajien valinnan, ja niin edelleen. ”Laatikkoleikkiin” mennee parisen vuotta kaikkine muine hallinnollisine toimenpiteineen: palkkaharmonisointia, kiinteistökauppoja, johtamisjärjestelmän kuvaamista, strategiapajoja… Samaan aikaan toisaalla perustehtävä on hoidettava, sillä potilaiden tutkiminen ja hoitaminen eivät odota leikin loppua.

Nyt näyttää siltä, että tulevaisuuden tekemisen tärkeimmät palat eli opetus ja tutkimus ovat jääneet leikkijöiden jalkoihin. Tilanne on hälyttävä.

Tutkijoiden ja tutkimuksen eteen kasautuu yhä lisää esteitä. Sotealueiden rahoituksessakin tulevaisuuksia ajatellaan rakennettavan nykytiedolla. Samalla kun tutkimuksen rahoitus vähenee, lisääntyy byrokratia joka kohdassa. Tutkija joutuu antamaan kalleinta omistamaansa, aikaa, ja erinäiset käsittelymaksut kallistuvat. Suurella vaivalla työtä hidastaen kirjattu tieto jää altaisiinsa, kun toisiolaki tekee rekisterien käytön monen tutkijan näkökulmasta mahdottomaksi. Haluammeko lisätä riippuvaisuuttamme muissa maissa tuotetusta tutkimustiedosta?

Eduskuntavaalit ovat ensi keväänä – Duodecim ehdottaa vaaliteeseissään taas hallitukseen tutkijataustaista tiedeministeriä. Tämän kirjoittaja toivoo, että toisiolaki päivitetään pikaisesti edistämään ja tukemaan tutkimuksen tekemistä, mahdollistamaan taas ainakin eurooppalaiset tutkimukset.

PS. Sotealueen virallinen nimi on hyvinvointialue.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *